ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Το πακέτο Μπάιντεν θα προσφέρει στήριξη σε 15 εκατομμύρια Αμερικανούς

Γέλεν: Το πακέτο Μπάιντεν θα προσφέρει στήριξη σε 15 εκατομμύρια Αμερικανούς

Την ανάγκη ενός νέου μεγάλου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπογράμμισε, χθες, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να ενδιαφερθεί πρωτίστως για την αμερικανική κοινωνία. Προειδοποίησε πως αν η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε στην τρέχουσα συγκυρία θα είναι πολύ χειρότερο και μόνον με μια γενναία στήριξη μπορεί η οικονομία της χώρας να επανέλθει στη φυσιολογική δυναμική της. Προσέθεσε ότι η αναπτυξιακή τάση στις αρχές του 2021 είναι ισχυρότερη εκείνης που αναμενόταν.

Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι η πρόταση του προέδρου της χώρας Τζο Μπάιντεν για ένα πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης μέσα σε ένα έτος.

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει μια δέσμη μέτρων η οποία να προσφέρει στήριξη στα 15 εκατομμύρια Αμερικανούς που επλήγησαν από την πανδημία και υπέφεραν. Πολλοί από αυτούς έχουν αναβάλει την πληρωμή των ενοικίων τους, ενώ ανάμεσά τους συγκαταλέγονται 24 εκατ. ενήλικες και 12 εκατ. παιδιά που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να τραφούν αξιοπρεπώς. Παράλληλα υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις που αργοσβήνουν», ανέφερε η κ. Γέλεν.

Αντικρούοντας τις προειδοποιήσεις και τις ενστάσεις των Ρεπουμπλικανών που εναντιώνονται στο πακέτο Μπάιντεν, η κ. Γέλεν εξέφρασε την εκτίμηση «ότι το τίμημα, που θα είχε η επιλογή να κάναμε υπερβολικά λίγα, θα ήταν πολύ υψηλότερο από τις επιπτώσεις του να κάνουμε υπερβολικά πολλά. Θεωρούμε ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα των κινδύνων, μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απέρριψε εξάλλου τα επιχειρήματα όσων προειδοποιούν για τον κίνδυνο εκτίναξης του πληθωρισμού. «Ο πληθωρισμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα εδώ και πάνω από μία δεκαετία και, κατανοώντας ότι αποτελεί έναν κίνδυνο, γνωρίζουμε παράλληλα πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα Federal Reserve και άλλοι έχουν τα εργαλεία να τον αντιμετωπίσουν», είπε. Διευκρίνισε μάλιστα πως «ο  μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να πληγώσουμε τους ανθρώπους και να επιτρέψουμε στην πανδημία να αφήσει για πάντα τα σημάδια της στις ζωές των Αμερικανών και στο βιοτικό τους επίπεδο». 

Παράλληλα η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ένταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο με αιχμή τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας. Τόνισε ειδικότερα πως ζητούμενο είναι να τηρήσει η Κίνα τις δεσμεύσεις της. Από τη στιγμή κατά την οποία έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης της προσέγγισής τους απέναντι στην Κίνα. Οπως, όμως, τόνισε η κ. Γέλεν, οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα από την τέως κυβέρνηση Τραμπ θα παραμείνουν προς το παρόν σε ισχύ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει από την αρχή καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να ανακαλέσει μέτρα που έλαβε ο προκάτοχός του. «Προς το παρόν, διατηρούμε τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ… και θα αξιολογήσουμε στην πορεία αυτό που πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλο», είπε η κ. Γέλεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον περιμένει από το Πεκίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο εμπόριο. Σημειωτέον ότι την ανάγκη να συμμορφωθεί η Κίνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως μέλος του ΠΟΕ υπογράμμισε μία ημέρα νωρίτερα η Κομισιόν, παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική της Ε.Ε. για το διεθνές εμπόριο.