H κινεζική Huawei επεκτείνεται στην τεχνητή νοημοσύνη

H κινεζική Huawei επεκτείνεται στην τεχνητή νοημοσύνη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κινεζικός τεχνολογικός όμιλος της Huawei, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών και υφίσταται κυρώσεις, κάνει στροφή στην δραστηριότητά του – ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την εταιρεία απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας του, απαγορεύοντας την πρόσβαση και τη συνεργασία με αμερικανικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, την κατηγόρησε ότι μπορεί να διοχετεύει στοιχεία πελατών της στην κινεζική κυβέρνηση, κάτι το οποίο αρνείται η ίδια. Τώρα, ο κινεζικός γίγαντας των έξυπνων κινητών τηλεφώνων στρέφεται στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που χρησιμοποιείται σε χοιροστάσια, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις αμερικανικές κυρώσεις, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο του BBC. Ετσι θα έχει εναλλακτικές πηγές εσόδων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η τεχνολογία, η οποία απευθύνεται στην εξόρυξη γαιάνθρακα.

Προς το παρόν η Huawei, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, περιορίστηκε στην κατασκευή μοντέλων 4G στα έξυπνα κινητά της τηλέφωνα, καθώς δεν διαθέτει άδεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εισάγει εξαρτήματα για μοντέλα 5G (η τεχνολογία έξυπνων δικτύων 5ης γενιάς). Εξ ου και οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων της ελαττώθηκαν δραστικά 42% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, διότι είχε περιορισμένες προμήθειες σε επεξεργαστές λόγω των κυρώσεων. Συν τοις άλλοις, συντασσόμενες με την αμερικανική πολιτική χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, απέκλεισαν την κινεζική εταιρεία από την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς στα εδάφη τους.

Η Huawei, σύμφωνα με αναφορές, θα μειώσει την παραγωγή έξυπνων κινητών τηλεφώνων έως και 60% φέτος, αν και είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτό το ποσοστό. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε εκπρόσωπός της στο BBC, «το ζήτημα εδώ δεν είναι ότι υπάρχουν προβλήματα με την ποιότητα ή τις εμπειρίες μας στα προϊόντα Huawei. Δεν είναι ισότιμοι οι όροι του παιχνιδιού για τη Huawei, διότι βρίσκεται εν μέσω πυρών γεωπολιτικής φύσεως». Οι διαφορετικές πηγές κερδοφορίας της είναι οι υπηρεσίες λογισμικού νέφους, τα έξυπνα αυτοκίνητα και οι λοιπές φορητές συσκευές –πέραν των κινητών, όπως είναι τα τάμπλετ, οι τηλεοράσεις κ.λπ.–, ενώ δίνει έμφαση και σε πιο παραδοσιακές πρακτικές, όπως η εκτροφή γουρουνιών.

Αλλωστε, η Κίνα διατηρεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία χοιροτροφίας διεθνώς και εκτρέφει τα μισά από τα ζώντα γουρούνια. Με την ειδικευμένη τεχνολογία εκσυγχρονίζεται η μέθοδος εκμετάλλευσης του πληθυσμού, ώστε να παρακολουθείται η υγεία του και να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν ασθένειες. Με την δε τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να ταυτοποεί μεμονωμένους χοίρους, ενώ άλλη τεχνολογία παρακολουθεί το βάρος, τη διατροφή και την άσκηση. Βέβαια, αρχικά η τεχνολογία προσώπου είχε προκαλέσει έντονες κριτικές, διότι η Huawei είχε κατορθώσει να προσδιορίζει άτομα με πιθανή καταγωγή από την κοινότητα των μουσουλμάνων Ουιγούρων, τους οποίους διώκει το Πεκίνο.

Τεχνολογία ειδική για την εκτροφή γουρουνιών αναπτύσσουν και άλλοι κινεζικοί τεχνολογικοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένων των JD.com και Alibaba. Τέλος, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, ανακοίνωσε τη δημιουργία εργαστηρίου καινοτομίας στον τομέα της εξόρυξης γαιάνθρακα στην επαρχία Σανσί της βόρειας Κίνας, προσβλέποντας να μειώσει τους εργαζομένους στα έγκατα της γης που κινδυνεύουν, να ενισχύσει την ασφάλειά τους και να επιτρέψει στους ανθρακωρύχους να «φορούν κοστούμια και γραβάτες στη δουλειά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή