Πτώση στις αγορές, νέα άνοδος τιμών πετρελαίου

Πτώση στις αγορές, νέα άνοδος τιμών πετρελαίου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες οι αγορές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, καθώς έχει επικρατήσει ανησυχία για τις υπερτιμημένες τιμές των μετοχών και για την προοπτική επιτάχυνσης του πληθωρισμού μόλις ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία. Σημαντική μείωση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, με τον δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq 100 να υποχωρεί περίπου 2%. Εξαίρεση στη γενικότερη υποχώρηση σημείωσαν χθες οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών, καθώς ακολούθησαν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Σημειωτέον ότι το Brent υπερέβη χθες τα 63 δολάρια το βαρέλι, αφού η Goldman Sachs προέβλεψε πως οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα επανέλθουν σε επίπεδα ίσως και πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ανάκαμψη ενώ ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει αισθητά την παραγωγή.

Γενικότερα η προσδοκία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας χάρη στη διαδικασία των εμβολιασμών οδήγησε τους επενδυτές να στραφούν μαζικά στα εμπορεύματα και στις πρώτες ύλες. Ενδεικτική περίπτωση ο χαλκός, με τις τιμές του να υπερβαίνουν τις 9.000 δολάρια ο μετρικός τόνος για πρώτη φορά μετά εννέα χρόνια. Ομοίως ανοδικά κινείτο ο χρυσός, καταγράφοντας κέρδη 1,4% στα 1.809,57 δολάρια η ουγγιά.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroSTOXX 600 κατέγραψε χθες τη χειρότερη συνεδρίαση αυτού του μήνα σημειώνοντας υποχώρηση 0,4%. Παράλληλα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,18% και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης επίσης με απώλειες 0,31%. Εξαίρεση στη γενικότερη πτωτική τάση σημείωσε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισε με μικρά κέρδη 0,79%. Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, παρουσίαζαν υποχώρηση χθες καθώς οι τιμές του κρατικού χρέους κινούνταν ανοδικά. Χθες βράδυ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχωρούσε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο -0,35% και την ίδια στιγμή υποχωρούσαν στο 0,66% οι αποδόσεις των δεκαετών της Βρετανίας. Σύμφωνα με τον Τανκρέντι Κορντέρο, διευθύνοντα σύμβουλο της συμβουλευτικής Kuros Associates, «η μεγαλύτερη ανησυχία αυτήν τη στιγμή έχει σχέση με την προοπτική επιτάχυνσης του πληθωρισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή