Με οριακή άνοδο ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας (+0,94%), κατάφερε έστω και έτσι να υπεραποδώσει έναντι των αρκετά επιφυλακτικών ευρωπαϊκών αγορών, χάρη στις στηρίξεις από τον τραπεζικό κλάδο. Αν και με αργούς ρυθμούς, ο Γενικός Δείκτης συντηρεί την επαφή του με τις 800 μονάδες παρά τις πιέσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, χτίζοντας έτσι δυνάμεις και άμυνες εν αναμονή ενός σημαντικού θετικού καταλύτη από το μέτωπο της οικονομίας και της πανδημίας.

Αυτή την εβδομάδα, θα αρχίσουν να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, τονίζοντας πως η βελτίωση στο μέτωπο της πανδημίας σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση των ισολογισμών ενδέχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τον Γενικό Δείκτη, κάτι που θα φανεί στη συνέχεια. Αλλωστε, πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως από τον Απρίλιο οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα αρχίσουν να ανοίγουν, αρκεί να υπάρχει επιτάχυνση της διάθεσης των εμβολίων και της διενέργειας των εμβολιασμών. Η Goldman Sachs χθες, για παράδειγμα, προέβλεψε πως έως τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού της Ευρωζώνης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 781,99 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,39 εκατ. ευρώ. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά ανοδική, ωστόσο θα χρειαστεί μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές για να συνεχιστεί, κατά τη Merit Securities, η οποία εντοπίζει τα σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη στις 778 και 750 μονάδες, και τα σημεία αντίστασης στις 800 και 810 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,14%, στις 1.855,35 μονάδες, ενώ στο -0,21% και στις 1.131,52 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Τις καλύτερες επιδόσεις στο ταμπλό σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 1,93% στις 456,26 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +4%, την Eurobank στο +0,43%, την Εθνική στο +2,18% και την Πειραιώς στο +0,47%. Από τα υπόλοιπα blue chips ξεχώρισαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+5,32%), η Βιοχάλκο (+4,19%) και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+3,25%).

Μπορεί η αγορά να μοιάζει προβληματισμένη, αλλά πολλές φορές αυτό δίνει το δικαίωμα στους επενδυτές να κάνουν stock picking (επιλεκτικές τοποθετήσεις) και αναπροσαρμογή στα χαρτοφυλάκιά τους, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Είναι λογικό, όπως προσθέτει, μετά μια μεγάλη κίνηση να υπάρχει ένα σημαντικά μεγάλο διάστημα που το Χ.Α. χρειάζεται να «χωνέψει» τις αποτιμήσεις πριν συνεχίσει την πορεία του. Ηδη διανύουμε τον τρίτο μήνα συσσώρευσης μετά την τελευταία μεγάλη άνοδο και μετά το τέλος της το πιο πιθανό είναι να δούμε μία κίνηση προς τις 1.000 μονάδες, όπως εκτιμά ο αναλυτής, συμπληρώνοντας πως ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Αυτό που παρατηρείται γενικότερα είναι ότι υπάρχουν εν δυνάμει επενδυτικές κινήσεις στην πραγματική οικονομία, με αρκετούς ξένους επενδυτές να έχουν βάλει τη χώρα στο ραντάρ τους. Ισως είναι η πρώτη φορά που η εικόνα στην οικονομία φαίνεται καλύτερη από το χρηματιστήριο ή τουλάχιστον από την εικόνα του Γενικού Δείκτη, που έχει επηρεαστεί έντονα από την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Αργά ή γρήγορα, αυτή η αισιοδοξία και πραγματικότητα θα μεταφερθεί και στο χρηματιστήριο, με την αγορά να συνεχίζει να θυμίζει κάτι από το 1998, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή