Πεκίνο καλεί Λευκό Οίκο για «ειλικρινή επικοινωνία» και συνεργασία

Πεκίνο καλεί Λευκό Οίκο για «ειλικρινή επικοινωνία» και συνεργασία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων με την Ουάσιγκτον ζητεί το Πεκίνο διά στόματος του Κινέζου υπουργού  Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, που κάλεσε χθες τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ να προσεγγίσει την Κίνα και να αρχίσει έναν νέο και εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας.

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε και χρηματοδότησε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Γουάνγκ κάλεσε την Ουάσιγκτον να άρει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα και την παράλογη, όπως τη χαρακτήρισε, επιθετικότητα κατά της τεχνολογικής βιομηχανίας της Κίνας, να κάνει κινήσεις καλής θέλησης και να προβεί σε όσα βήματα χρειάζονται ώστε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες» για συνεργασία. Τόνισε, μάλιστα, πως η Ουάσιγκτον πρέπει να σεβαστεί τα σημαντικότερα συμφέροντα της Κίνας, να σταματήσει να κατηγορεί την κινεζική ηγεσία και να αναμειγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις του Πεκίνου αλλά και να πάψει να συνεργάζεται με οργανώσεις που μεθοδεύουν την απόσχιση της Ταϊβάν. Υπενθύμισε  μάλιστα πως «τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ διέκοψαν ουσιαστικά τον διμερή διάλογο σε όλα τα επίπεδα». Εξέφρασε παράλληλα την προθυμία του Πεκίνου για «ειλικρινή επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά και για διάλογο με σκοπό τη διευθέτηση των προβλημάτων». Αναφέρθηκε, άλλωστε, σε πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζιπίνγκ, και τον Αμερικανό ομόλογό του και τη χαρακτήρισε «θετικό βήμα». Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι στο μικρό χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ανάληψη της εξουσίας, η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να άρει τα μέτρα του προκατόχου του σε ό,τι αφορά την Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει, άλλωστε, εκφράσει ανησυχία για τις «εξαναγκαστικές και αθέμιτες» εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζει η Κίνα, ενώ έχει υιοθετήσει τις κατηγορίες της κυβέρνησης Τραμπ ότι η Κίνα έχει προχωρήσει σε γενοκτονία στην επαρχία Ξινχιάνγκ. Εχει, ωστόσο, υποσχεθεί πως θα υιοθετήσει μια πιο πολυμερή προσέγγιση σε θέματα διεθνούς εμπορίου και εξωτερικής πολιτικής και έχει δηλώσει πρόθυμος να συνεργαστεί με το Πεκίνο ώστε να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Τόνισε πως «στις υφιστάμενες συνθήκες οι δύο πλευρές πρέπει να αρχίσουν από ευκολότερα πράγματα, να δράσουν μαζί και να οικοδομήσουν καλή θέληση και προσέθεσε πως το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον έχουν ακόμη τη δυνατότητα να συνεργαστούν και «να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν» για τον κόσμο.

Οι δηλώσεις του κ. Γουάνγκ σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και την ανάγκη να γεφυρωθούν είναι οι πρώτες που γίνονται από τόσο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Κίνας μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του με αφορμή το κινεζικό Νέο Ετος. Κι ενώ η  Κίνα περιμένει την πρώτη κίνηση των ΗΠΑ, στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί να επανασυνδέσει τους δεσμούς της υπερδύναμης με τους συμμάχους της. Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους συμμάχους της Ουάσιγκτον να στηρίξουν τη δημοκρατία και προειδοποίησε πως ο κόσμος διέρχεται μια περίοδο καμπής και κινδυνεύει να διολισθήσει στον αυταρχισμό.

Σημειωτέον ότι στην ίδια εκδήλωση παρευρέθησαν και μίλησαν ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, που δήλωσε πως εναπόκειται στη θέληση των δύο χωρών να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή