Απώλειες για το Χρηματιστήριο στη «γραμμή» των διεθνών αγορών

Απώλειες για το Χρηματιστήριο στη «γραμμή» των διεθνών αγορών

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,08%, με τον τζίρο στα 69,37 εκατ. ευρώ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα διόρθωσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, με τις πιέσεις να εντείνονται κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και μετά το άνοιγμα της Wall Street. Οι πωλητές πήραν τα ηνία του Χ.Α. από νωρίς, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις σε τράπεζες αλλά και σε πολλά blue chips, ειδικά από τον κλάδο της ενέργειας, ο οποίος είχε υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα. Η πολυήμερη καθοδική κίνηση στους αμερικανικούς δείκτες και οι πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, αλλά και στα ομόλογα, έχουν προκαλέσει επιφυλακτικότητα και νευρικότητα στους επενδυτές, μετά και το ισχυρό ράλι του προηγούμενου διαστήματος, οι οποίοι προχωρούν σε κινήσεις μείωσης του ρίσκου στο χαρτοφυλάκιό τους. Σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. είναι δύσκολο να μείνει ανεπηρέαστο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και εγχώριοι θετικοί καταλύτες, ενώ έτσι και αλλιώς τείνει να ακολουθεί τη «γραμμή» των διεθνών αγορών, ιδίως στην πτώση. Προς το παρόν, η διόρθωση που παρατηρείται δεν είναι ισχυρή, ωστόσο με τους εγχώριους αναλυτές να συνεχίζουν να εκτιμούν πως τα περιθώρια ανόδου της ελληνικής αγοράς είναι σημαντικά, εάν φυσικά το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, αλλά και οι εξελίξεις στο επιδημιολογικό μέτωπο.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 773,52 μονάδες, ενώ o τζίρος ανήλθε στα 69,37 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,01%, στις 1.836,52 μονάδες, ενώ στο -1,06% και στις 1.119,55 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση. Από τα blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι ΔΕΗ (-5,86%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-3,94%) και Jumbo (-2,11%), ενώ στο +1,41% ξεχώρισε η Aegean.

Εντονη ήταν η μεταβλητότητα στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 455,65 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μεταξύ του -2,4% και του +1,8%, με την Alpha Bank να κλείνει με απώλειες 1,98% και την Πειραιώς στο -3,07%, ενώ κέρδη 1,46% σημείωσε η Eurobank και 0,34% η Εθνική.

Το sell-off στα ομόλογα έχει επηρεάσει τις διεθνείς αγορές και το Χ.Α., σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα, διευθυντή επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Η αλλαγή στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες συνιστά το νέο επενδυτικό σκηνικό, όπως τονίζει, με τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα να φθάνουν ήδη το 1,365%, και την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ να σπεύδει να δηλώσει ότι παρακολουθεί τις αποδόσεις των ομολόγων.

Η ανοδική τάση των επιτοκίων επέδρασε άμεσα αρνητικά στις χρηματιστηριακές αγορές, όπως επισημαίνει, καθώς είναι γνωστή η αντίστροφη σχέση των μετοχικών αποτιμήσεων με το ύψος των επιτοκίων, ενώ δυσμενής θα είναι και η επίδραση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων από το ενδεχόμενο αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η συντηρούμενη συναλλακτική υποτονικότητα προστατεύει στην παρούσα φάση την εκδήλωση σημαντικών κινήσεων αποεπένδυσης, καθώς οι συνθήκες παράτασης της υγειονομικής κρίσης δεν επέτρεψαν να υπάρξουν εισροές το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, στον τραπεζικό κλάδο η ανοδική κίνηση των επιτοκίων είναι ευεργετική με δεδομένη τη μελλοντική είσπραξη αυξημένων ποσών από τόκους, διαδικασία που βέβαια έχει σε μεγάλο βαθμό ανασταλεί λόγω των μορατόριουμ.

Με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει την κίνηση συσσώρευσής του στη ζώνη 770-780 μονάδων, οι 765 μονάδες συνιστούν το εγγύτερο όριο στήριξης και οι 784 το κοντινότερο όριο αντίστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή