Πτώση δεικτών και στροφή επενδυτών στα ομόλογα

Πτώση δεικτών και στροφή επενδυτών στα ομόλογα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεικτή ήταν η εικόνα χθες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ορισμένους δείκτες να ενισχύονται και άλλους να εμφανίζουν απώλειες, πορεία που ακολουθούσαν αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 με πτώση της τάξεως του 0,42% και 0,73% αντιστοίχως. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κάμψη 0,42%, ενώ έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές κλάδων όπως η τεχνολογία. Παράλληλα, μια σειρά ανομοιόμορφων εταιρικών αποτελεσμάτων σκίασε τις προοπτικές για τον ρυθμό ανάκαμψης μετά την πανδημία. Αντιστοίχως και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανή υπερτίμηση των μετοχών του τομέα της τεχνολογίας, ενώ στοιχηματίζουν ότι επίκειται τόνωση του πληθωρισμού. Η δε πρόσφατη άνοδος στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, η οποία δυσαρεστεί την ΕΚΤ, στρέφει τους επενδυτές προς αυτά, δεδομένου ότι προσφέρουν ασφαλέστερη επιλογή από τις πιο ευμετάβλητες μετοχές. 

Στο Λονδίνο με άνοδο έκλεισε ο FTSE 100 με 0,21%, ο CAC 40 στο Παρίσι με 0,22% και με 1,72% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ο DAΧ στη Φρανκφούρτη έκλεισε με -0,61%, και με -0,30% ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

Ειδικά ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας θεωρείται από πολλούς συναλλασσομένους στις διεθνείς κεφαλαιαγορές υπερτιμημένος, ιδίως εάν σκεφθεί κανείς την εκτίναξη που σημείωσαν οι μετοχές του πέρυσι κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο, οι μετοχές των τραπεζών δείχνουν ωφελημένες από την άνοδο του κόστους δανεισμού και ο κλαδικός δείκτης στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 1,7%. «Οι επενδυτές δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία έναντι της ενίσχυσης των αποδόσεων στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και του πώς αυτή ερμηνεύεται για τις προοπτικές του πληθωρισμού, ενώ οι μετοχές των γερμανικών εταιρειών ακολούθησαν τη γενικότερη τάση στη Γηραιά Ηπειρο με την αποδυνάμωση των μετοχών των τεχνολογικών ομίλων», παρατηρεί ο Μάικλ Χιούζον, αναλυτής της CMC Markets. Στο δεκαετές γερμανικό ομόλογο οι αποδόσεις ανήλθαν 2 μ.β. στο -0,32%. Εντούτοις, οι αποδόσεις των αμερικανικών αποκλιμακώθηκαν ύστερα από δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της Fed, ο οποίος υποβάθμισε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Τέλος, το ευρώ εξασθένησε 0,1% ως προς το δολάριο στο 1,2148 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή