Κάθε μήνας lockdown μειώνει κατά 0,8% την αύξηση του ΑΕΠ

Κάθε μήνας lockdown μειώνει κατά 0,8% την αύξηση του ΑΕΠ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάπτυξης φέτος 3,5%, αντί του 4,8% του προϋπολογισμού, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι κινείται πιθανότατα η οικονομία, με τα σημερινά δεδομένα, εξαιτίας της παράτασης του lockdown.  

Σε υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,8% και επιβάρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά 0,7% του ΑΕΠ μεταφράζεται κάθε μήνας που περνάει με συνέχιση των περιοριστικών μέτρων, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναδεικνύοντας το βαρύ κόστος του lockdown για το ΑΕΠ και τον προϋπολογισμό.
Αντίστοιχα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει προβλεφθεί στο 3,9% και μετά τη δίμηνη επιβάρυνση είναι πιθανό να κινείται στην περιοχή του 5% του ΑΕΠ, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα μέτρα στήριξης του πρώτου τριμήνου θα φτάσουν τα 5,9 δισ. ευρώ, ενώ σε κάθε περίπτωση θα ξεπεραστούν τα 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το σύνολο του έτους.

Βεβαίως, αν το καλοκαίρι σημειωθεί μια σημαντική ανάκαμψη, οι προβλέψεις αυτές μπορεί να αλλάξουν και πάλι. Στην κυβέρνηση ποντάρουν στην αναβαλλόμενη ζήτηση για την αύξηση της κίνησης στο λιανεμπόριο, αλλά και στον τουρισμό.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες στην ΕΡΑ ότι από το δεύτερο τρίμηνο φέτος αναμένεται να φανεί «φως στην άκρη του τούνελ». Οπως είναι γνωστό, έχει προβλεφθεί ένα βαρύ υφεσιακό πρώτο τρίμηνο, όχι μόνο λόγω του lockdown, αλλά και επειδή η σύγκριση γίνεται με το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν το ΑΕΠ κινείτο σε θετικό έδαφος.

Ωστόσο, είπε, οι απώλειες της πανδημίας δεν πρόκειται να καλυφθούν φέτος, αλλά το 2022. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αυτό θα συμβεί στο τέλος του 2022.

«Προσδοκούμε ότι ο τουρισμός του 2021 θα πάει καλύτερα από το 2020, αλλά δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2019», σχολίασε ο κ. Σταϊκούρας.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να συνεχιστεί το καθεστώς δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2022 και η Ελλάδα να αντιμετωπισθεί όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα στην κοινωνία για όσο χρειαστεί, αλλά εντός των δημοσιονομικών περιορισμών που υπαγορεύει η πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή