Τι «βλέπουν» φέτος για τον τουρισμό

Τι «βλέπουν» φέτος για τον τουρισμό

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τουρισμός το φετινό καλοκαίρι στις χώρες της Μεσογείου, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2020 ή και λίγο υψηλότερα, όπως εκτιμά η Oxford Economics. Οι συνολικές διανυκτερεύσεις στην περιοχή θα συνεχίσουν να παραμένουν 30% χαμηλότερες από ό,τι το 2019. Ο κλάδος γενικότερα θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από τον εγχώριο τουρισμό, καθώς οι διεθνείς περιορισμοί θα είναι οι τελευταίοι που θα αρθούν. Ωστόσο, ο οίκος δεν αναμένει την πλήρη ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, στα προ πανδημίας επίπεδα έως τουλάχιστον τις αρχές του 2023. Οπως πάντως προειδοποιεί, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων στην παραγωγή και διανομή εμβολίων, τότε οι κίνδυνοι για την πορεία των οικονομιών των χωρών της Μεσογείου θα είναι σημαντικοί. Σε αυτό το αρνητικό σενάριο, οι σοβαρές επιπτώσεις του τουρισμού στην οικονομία θα αφαιρούσαν 6% από ΑΕΠ της Ελλάδας.

4μηνη παράταση για ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Επεκτείνεται μέχρι και τις 30 Απριλίου 2021 η ρύθμιση που αφορά την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά που αποσυνδέθηκαν λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η κυβέρνηση με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση προχώρησε στην επέκταση της ρύθμισης, από την οποία θα επωφεληθούν περισσότερα από 1.500 ευάλωτα νοικοκυριά. Ο προϋπολογισμός της σχετικής δράσης ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ. Διαθέσιμα είναι περίπου 3,4 εκατ. από τον ειδικό λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ και περίπου 2,5 εκατ. από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ για το 2021. 

Ανανεώθηκε για 4 χρόνια η θητεία του Φώτη Κουρμούση

Στην ανανέωση για 4 ακόμη χρόνια της θητείας του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Κουρμούσης τοποθετήθηκε επικεφαλής στην ΕΓΔΙΧ το 2016 και κατά τη διάρκεια της θητείας του έχουν αναληφθεί  πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα χρέη. Μεταξύ αυτών, το «Γέφυρα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και η αναμόρφωση του πλαισίου για την πτώχευση και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο επίκεντρο η χρήση υδρογόνου

Κοινές δράσεις για την προώθηση της χρήσης υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα της χώρας αναλαμβάνουν η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων και η Σωληνουργεία Κορίνθου, οι οποίες προχώρησαν στην υπογραφή σχετικού MOU. Από τα πρώτα πράγματα που θα εξετάσουν οι τρεις εταιρείες, είναι η ανάπτυξη των τεχνικών προδιαγραφών για την υποστήριξη σύγχρονης υποδομής δικτύου σωληνώσεων υδρογόνου στην Ελλάδα. Οι τρεις εταιρείες θα συνεργαστούν επίσης σε θέματα σχεδιασμού, επιλογής υλικού και πιστοποίησης για έργα στρατηγικής σημασίας, όπως για παράδειγμα το φιλόδοξο έργο «White Dragon» στη Δυτική Μακεδονία, ο αγωγός East Med στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και άλλα σημαντικά έργα.

Δεύτερος κύκλος επιδότησης τόκων

Υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη η υπουργική απόφαση για τον β΄ κύκλο επιδότησης τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ και απασχολούμενο προσωπικό μέχρι 250 άτομα. Η επιδότηση καλύπτει τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου στήριξης των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ και αφορά τόκους δανείων καθώς και την αναλογούσα εισφορά του ν. 128/75 τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων, κοινοπρακτικών δανείων και συμβάσεων πίστωσης, δηλαδή ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών, καθώς επίσης και τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων δανείων και πιστώσεων που έχουν μεταβιβαστεί λόγω πώλησης, όπως και δανείων τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής. Τα δάνεια πρέπει να ήταν ενήμερα την 30ή Σεπτεμβρίου 2020 (δηλαδή να μην υπερβαίνουν τις 90 ημέρες καθυστέρησης) ή να κατέστησαν ενήμερα πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή