Θετικό κλίμα στις αγορές, εξαίρεση η Γαλλία

Θετικό κλίμα στις αγορές, εξαίρεση η Γαλλία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν χθες οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, άνοδο που συνοδεύθηκε από σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων. Είχαν προηγηθεί σχεδόν συντονισμένες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες, από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ, αλλά και δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ, όπως και εξαγγελίες της βρετανικής κυβέρνησης, που καθησύχασαν τους επενδυτές ότι οι Αρχές θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους. Καθοριστικός παράγοντας που επηρέασε θετικά χθες το κλίμα στις αγορές ήταν η έγκριση που έλαβε από τις αμερικανικές αρχές το μιας μόνο δόσης εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού.

Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας επικρατεί, άλλωστε, αισιοδοξία στις αγορές, καθώς έχει δρομολογηθεί σε μεγάλο βαθμό η εφαρμογή του πακέτου Μπάιντεν, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Το θετικό κλίμα ενίσχυσε στην Ευρώπη η δημοσιοποίηση στοιχείων που φέρουν τον μεταποιητικό τομέα να έχει ανεβάσει ταχύτητα τον Φεβρουάριο, κατατείνοντας σε ανάπτυξη της Ευρωζώνης. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε, έτσι, χθες με κέρδη 1,8% καταγράφοντας την καλύτερη συνεδρίαση από τις αρχές Νοεμβρίου. Οι κλαδικοί δείκτες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο, και συγκεκριμένα πάνω από 3%, είναι εκείνοι των ταξιδιωτικών γραφείων και των εταιρειών ψυχαγωγίας.

Αισιοδοξία επικράτησε πρωτίστως στην αγορά του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να κλείνει με κέρδη 1,62% καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, αναμένεται να ανακοινώσει περαιτέρω αύξηση δαπανών και φοροαπαλλαγές στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει αύριο. Παράλληλα, ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με κέρδη 1,64%, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία παρέμεινε στάσιμος. Την εξαίρεση αποτέλεσε, όπως τείνει πάντα τους τελευταίους μήνες, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με απώλειες 1,39%.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα συνεχής υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών από τα υψηλά επίπεδα ενός έτους στα οποία είχαν εκτιναχθεί. Στην αγορά είχε επικρατήσει ανησυχία πως τα πακέτα στήριξης θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση του πληθωρισμού, ενώ το κόστος του δανεισμού είχε πάρει την ανιούσα, αφότου είχε αρχίσει να φημολογείται πως οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν σύντομα να επιβάλουν περιοριστική πολιτική για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή