ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κερδίζει έδαφος η ελληνική πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Κερδίζει έδαφος η ελληνική πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Καθώς η ελληνική πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα επιτρέψει ταξίδια χωρίς πολλές διατυπώσεις και κυρίως χωρίς καραντίνες για τους εμβολιασμένους, κερδίζει έδαφος, αν και όχι όσο γρήγορα θα ήθελε η τουριστική βιομηχανία, οι κανόνες που θα εφαρμόσει η Ελλάδα για το άνοιγμα των συνόρων της γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς.

Αυτούς τους κανόνες απαρίθμησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στην έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. Ο υπουργός χαρακτήρισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού «σημείο-κλειδί» στο εγχείρημα του ανοίγματος του τουρισμού και επισήμανε πως με την υιοθέτησή του «θα επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης των τουριστών, τόσο εντός της Ε.Ε., όσο και στα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες». Ο εμβολιασμός ωστόσο δεν θα είναι, σε καμία περίπτωση, υποχρεωτικός ούτε θα τίθεται ως προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος.

Τα άλλα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα είναι τα rapid tests και τα μοριακά τεστ (PCR), τα τεστ αντιγόνων, ο επιδημιολογικός χάρτης που καταρτίζει και ενημερώνει διαρκώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μετακινήσεις τουριστών από και προς τρίτες χώρες. Ο Χ. Θεοχάρης σημείωσε πως «οι αποφάσεις τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει άμεσα, θα πρέπει να αφορούν:

1) Την καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής φόρμας PLF (Passenger Locator Form – Εγγραφο εντοπισμού ταξιδιώτη).

2) Την υιοθέτηση κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

3) Την αντιμετώπιση των ιδιαιτέρως αυξημένων αναγκών για επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί ότι ο τουρισμός, συνεπεία της COVID-19, αντιμετωπίζει πιεστικό έλλειμμα ρευστότητας και φερεγγυότητας. Συνεπώς, ο τουριστικός κλάδος εμφανίζει τον χαμηλότερο δείκτη εμπιστοσύνης και τη μεγαλύτερη ανάγκη επενδύσεων από τα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα.

4) Την προστασία των εποχικών επιχειρήσεων με βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία.