Κερδίζει έδαφος η ελληνική πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Κερδίζει έδαφος η ελληνική πρόταση για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η ελληνική πρόταση για ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα επιτρέψει ταξίδια χωρίς πολλές διατυπώσεις και κυρίως χωρίς καραντίνες για τους εμβολιασμένους, κερδίζει έδαφος, αν και όχι όσο γρήγορα θα ήθελε η τουριστική βιομηχανία, οι κανόνες που θα εφαρμόσει η Ελλάδα για το άνοιγμα των συνόρων της γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς.

Αυτούς τους κανόνες απαρίθμησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στην έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε. Ο υπουργός χαρακτήρισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού «σημείο-κλειδί» στο εγχείρημα του ανοίγματος του τουρισμού και επισήμανε πως με την υιοθέτησή του «θα επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης των τουριστών, τόσο εντός της Ε.Ε., όσο και στα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες». Ο εμβολιασμός ωστόσο δεν θα είναι, σε καμία περίπτωση, υποχρεωτικός ούτε θα τίθεται ως προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος.

Τα άλλα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα είναι τα rapid tests και τα μοριακά τεστ (PCR), τα τεστ αντιγόνων, ο επιδημιολογικός χάρτης που καταρτίζει και ενημερώνει διαρκώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μετακινήσεις τουριστών από και προς τρίτες χώρες. Ο Χ. Θεοχάρης σημείωσε πως «οι αποφάσεις τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει άμεσα, θα πρέπει να αφορούν:

1) Την καθιέρωση κοινής ευρωπαϊκής φόρμας PLF (Passenger Locator Form – Εγγραφο εντοπισμού ταξιδιώτη).

2) Την υιοθέτηση κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

3) Την αντιμετώπιση των ιδιαιτέρως αυξημένων αναγκών για επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί ότι ο τουρισμός, συνεπεία της COVID-19, αντιμετωπίζει πιεστικό έλλειμμα ρευστότητας και φερεγγυότητας. Συνεπώς, ο τουριστικός κλάδος εμφανίζει τον χαμηλότερο δείκτη εμπιστοσύνης και τη μεγαλύτερη ανάγκη επενδύσεων από τα 14 βιομηχανικά οικοσυστήματα.

4) Την προστασία των εποχικών επιχειρήσεων με βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή