Επένδυση 600 εκατ. από Eunice στην αποθήκευση ενέργειας

Επένδυση 600 εκατ. από Eunice στην αποθήκευση ενέργειας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην άμεση υλοποίηση των πρώτων μεγάλης κλίμακας έργων αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα προχωράει η ελληνική εταιρεία Eunice επενδύοντας συνολικά 600 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το έργο ««Ptolemaida Battery Energy Storage System» (Ptolemaida BESS) και «Arcadia Battery Energy Storage System» (Arcadia BESS) δυναμικότητας 250 MW/1.000MWh το καθένα, τα οποία, όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, διασφάλισαν τις απαιτούμενες άδειες παραγωγής από τη ΡΑΕ και εντός του 2021 ξεκινάει η έναρξη της κατασκευής τους με στόχο να τεθούν σε πλήρη λειτουργία το 2022.

Ο όμιλος Eunice Εnergy, που λειτουργεί τον πρωτοποριακό υβριδικό σταθμό S4S στην Τήλο και εγκατέστησε προσφάτως στην Τρίπολη τις πρώτες μικρές ανεμογεννήτριες ελληνικής κατασκευής από τον ίδιο τον όμιλο, στο εργοστάσιο που διαθέτει στη Μάνδρα Αττικής, έχει διασφαλίσει κατά το μεγαλύτερο μέρος τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις για το επίσης εμβληματικό «Aigaio Project», συνολικής επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την εγκατάσταση ενός δικτύου ανεμογεννητριών σε 26 βραχονησίδες του Αιγαίου, συνολικής ισχύος 582 MW, η υλοποίηση του οποίου θα προχωρήσει σε συνεργασία με τρίτες εταιρείες με τις οποίες η Eunice βρίσκεται σε συζητήσεις. Παράλληλα, η εταιρεία που αναπτύσσεται δυναμικά συνδυάζοντας την καινοτομία με την παραγωγή εγχώριας προστιθέμενης αξίας, βρίσκεται πολύ κοντά στο οριστικό κλείσιμο συμφωνίας με μεγάλη ξένη εταιρεία παραγωγής υπεράκτιων ανεμογεννητριών για την παραγωγή κάποιων εξαρτημάτων στο εργοστάσιο της Μάνδρας. Στην ίδια βιομηχανική μονάδα και μέσω μιας πλήρους καθετοποιημένης γραμμής, η Eunice κατασκευάζει καινοτόμους φορτιστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ο μεγαλύτερος πελάτης των οποίων είναι η Blink Europe, θυγατρική της αμερικανικής Blink, με την οποία η Eunice έχει έρθει σε στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τα δύο έργα αποθήκευσης στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, βρίσκονται στην αιχμή της διεθνούς πρωτοπορίας στον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, καθώς ενσωματώνουν την τεχνολογία των συσσωρευτών ιόντων λιθίου, η οποία εξασφαλίζει αξιοπιστία, ταχύτητα απόκρισης και ανταγωνιστικό κόστος για την αποτελεσματική συμμετοχή στην αγορά. Παράλληλα, υπηρετούν τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους για την κλιματική αλλαγή καθώς και το εθνικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το σχέδιο Ptolemaida BESS συμπεριλαμβάνεται στις 16 εμβληματικές επενδύσεις που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και το οποίο έχει προκαταρκτικά εγκριθεί και προαξιολογηθεί θετικά από την αρμόδια τεχνική επιτροπή. Το έργο έχει επίσης συμπεριληφθεί στη νέα έκδοση του δεκαετούς πλάνου ανάπτυξης ευρωπαϊκών δικτύων του ETSO-e. Σε συνέχεια αυτού, τον Δεκέμβριο του 2020 υπεβλήθη και αποτελεί πλέον υποψήφιο έργο για την 5η λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος (PSI) της Ε.Ε. για το έτος 2021, κάτι που σημαίνει ιδιαίτερα ευνοϊκές διαδικασίες χρηματοδότησης και αδειοδότησης.

Τα δύο έργα έχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα κατά την κατασκευή και λειτουργία τους, ενώ για την ανάπτυξή τους απαιτείται έκταση έως 100 στρεμμάτων για το καθένα, στα μέχρι τώρα επιβαρυμένα εδάφη από την εξόρυξη του λιγνίτη της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης. Από τη σκοπιά των εργασιών και της διαμόρφωσης των εκτάσεων, για κάθε έργο δεν απαιτείται κάτι παραπάνω από την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού έργου της τάξεως των 5 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή