Σε πτώχευση ηλεκτρική εταιρεία στο Τέξας μετά το πολυήμερο μπλακ άουτ

Σε πτώχευση ηλεκτρική εταιρεία στο Τέξας μετά το πολυήμερο μπλακ άουτ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη κοινοπραξία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας υπέβαλε αίτημα πτώχευσης μετά τις εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση που άφησαν προ ημερών 4,3 εκατ. κατοίκους της πολιτείας να παγώσουν μέσα στη χειρότερη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα. Σημειωτέον ότι οι διακοπές ηλεκτροδότησης προκάλεσαν ζημιές συνολικού ύψους 129 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για την Brazos Electric Power Cooperative που αναγκάστηκε να προσφύγει στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα, έχοντας να αντιμετωπίσει αιτήματα αποζημίωσης ύψους 2,1 δισ. δολαρίων εξαιτίας των διακοπών ηλεκτροδότησης.

Με τις διακοπές ηλεκτροδότησης όχι μόνον έμειναν χωρίς θέρμανση και χωρίς φωτισμό οι κάτοικοι της πολιτείας, αλλά παράλληλα πάγωσαν οι σωλήνες του δικτύου που σε ορισμένες περιπτώσεις έσπασαν προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις κατοικίες τους. Οπως ανέφερε ο Κλίφτον Καρνέι, αντιπρόεδρος της εταιρείας, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ή να διαχειριστεί τέτοιας κλίμακας αιτήματα αποζημίωσης καθώς υπερβαίνουν τα επίπεδα ρευστότητας που έχει η Brazos τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Brazos «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να υποβάλει αίτημα πτώχευσης, ενώ ο Καρνέι παραιτήθηκε από το Δ.Σ. της. Η κοινοπραξία έχει από την περασμένη εβδομάδα γνωστοποιήσει στην κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας, την Electric Reliability Council of Texas, ότι δεν επρόκειτο να καλύψει το ποσό των 2,1 δισ. δολαρίων που της είχε ζητηθεί. Σημειωτέον ότι εκτός από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, η κοινοπραξία έχει χρέη ύψους άνω των δύο δισ. δολαρίων, από τα οποία 1,56 δισ. δολάρια είναι έντοκα γραμμάτια με εξασφαλίσεις και περίπου 480 εκατ. δολάρια από μια πιστωτική γραμμή που της έχει χορηγήσει η Bank of America.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings είχε βαθμολογήσει την Brazos με Α+ και η S&P Global Ratings με Α. Η πτώχευσή της δεν θα είναι η μοναδική. Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας έχει χρεώσει τους καταναλωτές με πολύ υψηλότερα τιμολόγια από τη στιγμή κατά την οποία άνοιξε στον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, από το 2004 και ώς σήμερα, οι καταναλωτές έχουν καταβάλει αθροιστικά 28 δισ. δολάρια πιο πολλά από όσα θα είχαν πληρώσει μένοντας πελάτες της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Η αμερικανική εφημερίδα έφερε στο φως τα σκανδαλώδη αυτά στοιχεία λίγες ημέρες αφότου έφτασαν στα σπίτια των κατοίκων του Τέξας ιλιγγιώδεις λογαριασμοί ρεύματος, καθώς οι εταιρείες τους μεταβιβάζουν το κόστος της αναβάθμισης των δικτύων.

Οπως αναφέρει η WSJ, η απόφαση για απορρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας ελήφθη το 1999. Οι οπαδοί της απορρύθμισης υποστήριζαν πως θα δημιουργούσε ανταγωνισμό που θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών με απώτερο όφελος για τους καταναλωτές.  Προκύπτει, ωστόσο, πως στο χρονικό διάστημα από το 2004 έως και το 2019 τα νοικοκυριά της πολιτείας πλήρωναν 13% υψηλότερα τιμολόγια από τον μέσον όρο των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, όσοι κάτοικοι του Τέξας εξακολουθούσαν να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από τις παραδοσιακές εταιρείες κοινής ωφελείας της πολιτείας πλήρωναν 8% λιγότερο από τον μέσον όρο των ΗΠΑ.

Το Τέξας δεν είναι η μοναδική πολιτεία των ΗΠΑ που έχει ανοίξει την αγορά ενέργειας στον ανταγωνισμό. Ισχύει το ίδιο και για διάφορες άλλες αμερικανικές πολιτείες που, όμως, δίνουν στους κατοίκους της τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στους παρόχους του ιδιωτικού τομέα και τις παραδοσιακές εταιρείες κοινής ωφελείας. Το Τέξας, όμως, όταν ψήφισε την απορρύθμιση της αγοράς υποχρέωσε το 60% των κατοίκων να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από άλλον πάροχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή