Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ μετόχων στον όμιλο Ελλάκτωρ

Μαίνεται ο «πόλεμος» μεταξύ μετόχων στον όμιλο Ελλάκτωρ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμος προβλέπεται ο Μάρτιος για το μέλλον του ομίλου Ελλάκτωρ, καθώς συνεχίζει να μαίνεται ο εσωτερικός «πόλεμος» ανάμεσα στην υφιστάμενη διοίκηση και στον μεγαλύτερο μέτοχο μειοψηφίας, την Greenhill Investments των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου. H τελευταία, ως κάτοχος του 16,95% των μετοχών (κι έχοντας ήδη συμφωνήσει να αποκτήσει συνολικό ποσοστό 25,5%), αιτήθηκε, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης. Μεταξύ άλλων, ζητεί την ανάκληση του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου, την ανάδειξη νέας διοίκησης και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου σε βάθος δεκαετίας.

Πηγές που πρόσκεινται στους δύο εφοπλιστές ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι η κίνηση αυτή γίνεται λόγω της διαπίστωσης ότι η νέα διοίκηση «απέδειξε ότι δεν είχε σχέδιο και ό,τι έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι μάλλον αρνητικό», εννοώντας τις επιλογές που έχουν γίνει για τη στελέχωση των διοικήσεων των επιμέρους θυγατρικών εταιρειών της «Ελλάκτωρ», όπως για παράδειγμα η «Ακτωρ» και η «Ηλέκτωρ», όπου έχει επιστρέψει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την άποψη αυτή συμμερίζονται κι άλλοι μέτοχοι και αυτός είναι ο λόγος που εκτιμάται ότι το αποτέλεσμα μιας νέας συνέλευσης θα είναι διαφορετικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Greenhill Investments έχει καταθέσει αγωγή για την ακύρωση των αποφάσεων της πρόσφατης γενικής συνέλευσης που έλαβε χώρα στις 27 Ιανουαρίου. Επίσης, οι δύο εφοπλιστές έχουν καταθέσει αγωγή για να υποχρεώσουν τη Reggerbogh Invest και τον κ. Λ. Μπόμπολα να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες της μεταξύ τους συμφωνίας. Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά, στις αρχές Σεπτεμβρίου η ολλανδική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία που της έδινε το δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση των μετοχών του κ. Μπόμπολα στην «Ελλάκτωρ», ήτοι το 12,55% του μετοχικού κεφαλαίου. Το σχετικό συμφωνητικό είχε διάρκεια έξι μηνών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει γίνει γνωστό το αν θα ασκηθεί ή όχι το σχετικό δικαίωμα, αν θα παραταθεί ή αν θα παρέλθει η σχετική προθεσμία χωρίς να αγοραστούν οι μετοχές.

Κύκλοι της Reggeborgh Invest ανέφεραν χθες ότι καταληκτική ημερομηνία είναι το τέλος Μαρτίου και όχι η 10η Μαρτίου, όπως προέκυπτε με βάση την ημερομηνία κατά την οποία έγινε γνωστό ότι συνήφθη η σχετική συμφωνία. Πάντως, κατά τις ίδιες πηγές, το σχετικό ζήτημα δεν αποτελεί προτεραιότητα αυτή την περίοδο, κατά την οποία επείγει να προχωρήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης της «Ελλάκτωρ».

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων η διοίκηση υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Αρη Ξενόφο θα πρέπει να οριστικοποιήσει τις κινήσεις της για την αναχρηματοδότηση της θυγατρικής «Ακτωρ», αρχής γενομένης από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό, εκτός από την αύξηση, να επιτευχθεί και συμφωνία με τις τράπεζες για την άμεση λήψη ενός δανείου-γέφυρα, ώστε να καλυφθούν οι πιο επείγουσες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές και να αρχίσει να εξομαλύνεται η λειτουργία της εταιρείας ενόψει και των σημαντικών διαγωνισμών που επίκεινται.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το ποσό της αύξησης ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερο από τα 50 εκατ. ευρώ που είχε προτείνει η προηγούμενη διοίκηση των αδελφών Καλλιτσάντση. Αν και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, είναι πιθανό να απαιτηθούν περί τα 100 εκατ. ευρώ. Είναι μάλιστα αρκετά πιθανό το ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου να τεθεί ταυτόχρονα με το ζήτημα της ανάκλησης της διοίκησης, που ζητεί η πλευρά της Greenhill, σε μια επανάληψη των όσων εκτυλίχθηκαν την 27η Ιανουαρίου, κατά την προηγούμενη γενική συνέλευση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή