Βρετανία: 30% μείωση των γερμανικών εξαγωγών μετά το Brexit

Βρετανία: 30% μείωση των γερμανικών εξαγωγών μετά το Brexit

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kατά 30% μειώθηκαν οι γερμανικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, καθώς τέθηκε σε ισχύ το Brexit, σύμφωνα με εκτίμηση της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας.

Το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει μείωση κάθε χρόνο από το 2016, όταν οι Βρετανοί τάχθηκαν στο δημοψήφισμα που έγινε υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Destatis.

Επίσημη πλέον από την 1η Ιανουαρίου, η έξοδος της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση έδωσε τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση προϊόντων με την Ε.Ε. και οδήγησε στην εφαρμογή νέων διαδικασιών για τις εμπορικές συναλλαγές που δημιούργησαν δυσκολίες για ορισμένους κλάδους.

Για το σύνολο του 2020, οι γερμανικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 15,5% συγκριτικά με το 2019, που ήταν η μεγαλύτερη ετήσια μείωση από την κρίση του 2009.

Η αξία των γερμανικών προϊόντων που παραδόθηκαν μέσω της Μάγχης έφθασε συνολικά τα 66,9 δισ. ευρώ την περασμένη χρονιά, συγκριτικά με 89,0 δισ.. το 2015, πριν από το δημοψήφισμα, σύμφωνα με τη Destatis.

Οι εισαγωγές στη Γερμανία με προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 34,7 δισεκ. ευρώ την περασμένη χρονιά, πτώση της τάξης του 9,6% συγκριτικά με το 2019, με τη μείωση να επιταχύνεται το δεύτερο εξάμηνο στο 16,2%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 2019 ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, χάνοντας δύο θέσεις σε σχέση με το 2015, πριν από το δημοψήφισμα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή