Παρεμβάσεις από Ντε Γκίντος και Ντε Γκαλό για την αγορά ομολόγων

Παρεμβάσεις από Ντε Γκίντος και Ντε Γκαλό για την αγορά ομολόγων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθηση των επενδυτών ότι η ΕΚΤ όχι μόνον θα παρέμβει αλλά ενδεχομένως έχει ήδη παρέμβει δυναμικά στις αγορές ομολόγων καλλιεργούν με δηλώσεις τους αξιωματούχοι της Τράπεζας. Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις της Ιζαμπέλ Σνάμπελ και του Φίλιπ Λέιν που κατέστησαν σαφές ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί την κατάσταση στην αγορά ομολόγων και είναι αποφασισμένη να ανακόψει την άνοδο των αποδόσεων, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, τόνισε χθες πως η ΕΚΤ «μπορεί αλλά και πρέπει να αντιδράσει κατά οποιασδήποτε ανεπιθύμητης ανόδου των αποδόσεων ομολόγων που θα μπορούσε να υπονομεύσει την οικονομία της Ευρωζώνης». Η δήλωσή του ενθάρρυνε τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η Τράπεζα θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων. Ετσι η απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου υποχώρησε χθες κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,66%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Ιούνιο. Αναφερόμενος στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας την απέδωσε «στις υπερβολικές εντάσεις». Υποστήριξε πως η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να συμπιέζει τις αποδόσεις προς τα κάτω κάνοντας χρήση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων κατά της πανδημίας. Υποσχέθηκε, άλλωστε, έμμεσα πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές ομολόγων, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα εργαλεία μας αναλόγως με τις ανάγκες ακόμη και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο καταθέσεων».

Δεδομένου ότι η Ευρωζώνη έχει καθυστερήσει στην εμβολιαστική διαδικασία συγκριτικά με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, πολλές χώρες αναγκάζονται να παρατείνουν το lockdown αποτρέποντας, έτσι, την ανάκαμψη της οικονομίας τους. Στην πλειονότητά τους οι οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν νέα συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την ανάκαμψή της να μην αρχίζει πριν από την άνοιξη. Το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης υστερεί, άλλωστε, σε σύγκριση με εκείνο των ΗΠΑ, ενώ τα κεφάλαιά του δεν αναμένεται να εκταμιευθούν πριν από τα μέσα του τρέχοντος έτους.

Σχολιάζοντας σχετικά ο Σάιμον Χάρβεϊ, αναλυτής της Monex Europe, τόνισε πως «οι δηλώσεις Ντε Γκαλό απηχούν τις εκτιμήσεις που εκφράζουν αναλυτές μετά την εκτίναξη των αποδόσεων την περασμένη εβδομάδα, ότι δηλαδή η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει τη στροφή σε πιο περιοριστική πολιτική».
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, επανέλαβε την ίδια εκτίμηση ότι η Τράπεζα είναι σε θέση να αποτρέψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη άνοδο των επιτοκίων. Μιλώντας στην εφημερίδα Publico, ο κ. Ντε Γκίντος τόνισε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ «θα εξετάσει κατά πόσον η άνοδος των αποδόσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο στους όρους χρηματοδότησης». Διευκρίνισε πως αν η ΕΚΤ «καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος, τότε είμαστε απολύτως πρόθυμοι να επανεξετάσουμε το πρόγραμμά μας, συμπεριλαμβανομένου και του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων κατά της πανδημίας». Και κατέληξε για να καθησυχάσει την αγορά τονίζοντας πως «έχουμε περιθώρια ελιγμών και διαθέτουμε και οπλοστάσιο».

Οπως, πάντως, τόνισε ο Σάιμον Χάρβεϊ, «τα λόγια δεν κοστίζουν τίποτε και η αγορά θέλει αποδείξεις ότι η ΕΚΤ θα δράσει μετά τα ασαφή στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα».

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα φέρουν την ΕΚΤ να έχει μειώσει τις αγορές ομολόγων τις τελευταίες ημέρες. Φαίνεται συγκεκριμένα πως την περασμένη εβδομάδα προχώρησε σε αγορές ομολόγων αξίας 12 δισ. ευρώ, ενώ την αμέσως προηγούμενη είχε αγοράσει ομόλογα αξίας 17,2 δισ. ευρώ. «Η στιγμή είναι ατυχής αν θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην αγορά», σχολίασε σχετικά ο Πιτ Κρίστιανσεν, αναλυτής της Danske Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή