Η Inditex κατεβάζει ρολά σε 1.200 καταστήματα

Η Inditex κατεβάζει ρολά σε 1.200 καταστήματα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός εργασίας υποχρεώνεται να βρεθεί το προσωπικό του ισπανικού κολοσσού λιανεμπορίου και γρήγορης μόδας Inditex, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται εμπορικά σήματα όπως Zara, Bershka, Stradivarius κ.ά. Και ο λόγος είναι πως η διοίκησή του έχει αποφασίσει να κλείσει έως και 1.200 καταστήματα σε παγκόσμια κλίμακα, εκ των οποίων τα 700 στην Ισπανία, παρά τη συμφωνία με τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα για τη διάσωση θέσεων εργασίας. Κι ενώ η Ιnditex, που ίδρυσε ένας από τους πλουσιότερους του κόσμου, ο Αμάνθιο Ορτέγα, κατεβάζει ρολά κυρίως στα μικρότερα και λιγότερο κερδοφόρα καταστήματά της, δίνει μεγάλη έμφαση στην ψηφιακή κατανάλωση. Φέτος, πέραν της Ισπανίας αναμένεται να κλείσουν 100 μαγαζιά στην Αμερική και 400 σε άλλες περιοχές στον κόσμο. Βάσει της συμφωνίας του Δεκεμβρίου με δύο ισπανικά σωματεία, η οποία περιήλθε εις γνώσιν του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, η Inditex στοχεύει να προσφέρει σε όλους τους εργαζομένους της, που πλήττονται από τη διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων της, τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε νέες θέσεις αντίστοιχες με εκείνες στην παλαιά τους σύμβαση και βάσει της αρχαιότητάς τους σε ακτίνα 25 χιλιομέτρων. Εντούτοις, τα σωματεία και το προσωπικό της εταιρείας έχουν αντίθετη εκτίμηση.

Σε εσωτερική έκθεση, την οποία συνέταξε ο συνδικαλιστικός φορέας UGT (Γενική Ενωση Εργατών) και μελέτησε το Ρόιτερς, έγινε ανάλυση των κενών θέσεων που προσφέρει η Inditex και διαπιστώθηκε ότι από αυτές το 40% εντοπιζόταν πέραν των ορίων της περιφέρειας όπου ο/η εκάστοτε υπάλληλος είχε εργαστεί. Στην έκθεση αναφερόταν ακόμη ότι ένας στους τέσσερις εργαζομένους στον οποίο είχε προσφερθεί εναλλακτική θέση είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή παραιτηθεί ήδη. «Εάν στους ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται 40 ώρες εβδομαδιαίως αντιπροτείνεται εργασία 12 ωρών σε πολύ μακρινή απόσταση, τότε αυτό δεν μεταφράζεται σε διατήρηση της απασχόλησης», επισήμανε η Κριστίνα Εστέβεθ, εκπρόσωπος της UGT. H συμφωνία για τη μετάταξη των υπαλλήλων της Inditex υπογράφηκε με τις CCOO (επιτροπές εργατών), τον ισχυρότερο συνδικαλιστικό φορέα στον όμιλο, και τον δεύτερο τη τάξει, την UGT. Εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι η Inditex συμμορφώνεται πλήρως με τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία. Προσέθεσε, ακόμη, ότι η εταιρεία προσέφερε περισσότερες από μία θέση για κάθε άλλη που χάθηκε, επισημαίνοντας ότι το 75% των εργαζομένων είχε μετεγκατασταθεί με επιτυχία μέχρι στιγμής.

Οι πωλήσεις στις αλυσίδες λιανεμπορίου, όπως είναι η Inditex, αλλά και οι ανταγωνιστικές H&M και Next, ανέκαμψαν προς τα τέλη του περασμένου έτους από τα επίπεδα ναδίρ, όταν ξέσπασε η πανδημία. Επίσης, βοηθήθηκαν από την ταχεία επαναφορά της Κίνας σε μια κανονικότητα, αλλά και από την εκτίναξη των διαδικτυακών αγορών. Ωστόσο, η ανάκαμψη του λιανεμπορίου παρεμποδίζεται στις δυτικές χώρες λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού και της βραδείας ανάπτυξης εμβολιαστικών προγραμμάτων. Σε επικοινωνία έξι ισπανικών συνδικάτων με το Ρόιτερς, ανέφεραν ότι σε πολλές περιπτώσεις η προσφορά εναλλακτικής απασχόλησης αφορούσε εκτός έδρας περιοχές και περιορισμένες ώρες, περισσότερο το βράδυ και το Σαββατοκύριακο. Τέλος, ορισμένοι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι οι επιλογές που τους προσφέρονταν σήμαιναν μείωση της απασχόλησης από 30-40 ώρες σε 20, όπως φαίνεται στα σχετικά έγγραφα. «Αυτό βασικά που συμβαίνει, είναι ότι μας καλούν να φύγουμε», είπε, τέλος, υπάλληλος της Zara σε κατάστημα πλησίον της Μαδρίτης, διατηρώντας την ανωνυμία της, φοβούμενη επιπτώσεις στην εργασία της – ο όλος σχεδιασμός θεωρείται από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους ως ένα είδος συγκεκαλυμμένων απολύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή