«Φρένο» στο πενθήμερο ανοδικό σερί για το Χρηματιστήριο

«Φρένο» στο πενθήμερο ανοδικό σερί για το Χρηματιστήριο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πάνω κάτω ήρθαν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η νευρικότητα και η μεταβλητότητα ήταν έντονες, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχασε τελικά τα ισχυρά ενδοσυνεδριακά κέρδη του, που έφτασαν το 1,3%, και προσγειώθηκε στα αρνητικά, μετά πέντε ημέρες αρκετά μεγάλης ανόδου, η οποία άγγιξε σχεδόν το 6%. Ο τζίρος ήταν αυξημένος, χαρακτηριστικό του αρκετά έντονου ενδοσυνεδριακού trading που σημειώθηκε, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των κερδών των τελευταίων ημερών και γυρίζοντας σε πιο επιφυλακτική τη στάση τους, εκτιμώντας πως η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας ενδέχεται να οδηγήσουν σε παράταση και ίσως αυστηροποίηση των περιορισμών για τις επόμενες εβδομάδες. Ο τραπεζικός δείκτης κράτησε έως το τέλος το θετικό πρόσημο, αν και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα υψηλά ημέρας.

Σύμφωνα πάντως με εγχώριους αναλυτές, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική και για να συνεχιστεί χρειάζεται καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές και αύξηση του όγκου συναλλαγών. Οπως εκτιμούν, στην προηγούμενη «κορυφή», ήτοι την περιοχή των 830 μονάδων, εντοπίζονται οι πρώτες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη, ενώ είναι πιθανό η αγορά να μην υποχωρήσει εκ νέου κάτω από την περιοχή των 780-770 μονάδων, εκτός απροόπτου.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,24% στις 815,10 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 827,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 79,66 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,20% στις 1.960,97 μονάδες, ενώ στο -0,36% και στις 1.132,63 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 515,87 μονάδες, από άλμα άνω του 4% που σημείωνε στα υψηλά ημέρας.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιος για το Χ.Α. είναι κατά κανόνα μήνας αρνητικών επιδόσεων στις δύο από τις τρεις χρονιές τις τελευταίες δεκαετίες, διαμορφώνονται φέτος ενδείξεις για διάψευσή τους, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Το θετικό μομέντουμ των διεθνών αγορών συνιστά τον πρώτο εμφανή λόγο, προσθέτει. Η προσδοκία για ολοκλήρωση του κύκλου των lockdowns μετά τα μέσα του μήνα και η έναρξη της προετοιμασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας στη συνέχεια συνιστά τον σημαντικότερο λόγο, με την οικονομία να συνεχίζει προσώρας να βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ωστόσο, όπως τονίζει, το ελληνικό χρηματιστήριο προεξοφλεί τα επερχόμενα καλύτερα νέα για την ελληνική οικονομία μετά το πρώτο τρίμηνο 2021, με τον τραπεζικό κλάδο να ηγείται της κίνησης υπέρβασης των 800 μονάδων του Γενικού Δείκτη και μηδενισμού των απωλειών από την αρχή του έτους, ενώ το ίδιο θα συντελείται και για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς οι ξένοι οίκοι αναφέρονται θετικά στην επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων και επομένως της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.

Ενας τρίτος λόγος που συνηγορεί στην πιθανολογούμενη διατήρηση της ευφορίας κατά τον Μάρτιο σχετίζεται με την ανάγκη διατήρησης ικανοποιητικού κλίματος για τη διενέργεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που έχουν αναγγελθεί (Aegean, Τράπεζα Πειραιώς κυρίως) αλλά και ομολογιακών εκδόσεων (Motor Oil, ΔΕΗ, Alpha Bank), προκειμένου να ολοκληρωθούν με επιτυχία.

Η τεχνική εικόνα συνηγορεί στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης, στον βαθμό που δεν υπάρξουν γεγονότα που θα προκαλέσουν διεθνείς αναταράξεις, με την περιοχή των 840 μονάδων να συνιστά το πλησιέστερο όριο αντίστασης για τον Γενικό Δείκτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή