Αύξηση σύνταξης για 150.000 παλαιούς συνταξιούχους

Αύξηση σύνταξης για 150.000 παλαιούς συνταξιούχους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για τη σταδιακή αύξηση των συντάξεων σε περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους και την καταβολή αναδρομικών ακόμη και 21 μηνών, αναμένεται να ανάψει η υπουργική απόφαση για τον τρόπο εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 13.5.2016. Η απόφαση βρίσκεται στη διαδικασία υπογραφής από τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, και αφορά τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ του Οκτωβρίου 2019. Αφορά κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες είτε έχουν ήδη επανυπολογιστεί είτε εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους. Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη διαδικασία για τους νεότερους ασφαλισμένους, μετά τις 13 Μαΐου 2016 και την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, έχει ήδη προβλεφθεί και για κάποιους λίγους συνταξιούχους, του Δημοσίου, έχουν ήδη καταβληθεί τα νέα αυξημένα ποσά συντάξεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τη νέα απόφαση ο υπολογισμός του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης θα γίνει βάσει των νέων, βελτιωμένων συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.  

Η αναπροσαρμογή πραγματοποιείται από την 1η Οκτωβρίου 2019 (οπότε και ισχύει η απόφαση του ΣτΕ), βάσει των στοιχείων επί των οποίων πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επανυπολογισμός. Βέβαια, αναπροσαρμόζεται το διάστημα από 13.5.2016 έως 30.9.2019. Οι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης ισχύουν άμεσα χωρίς επανάληψη του πρώτου επανυπολογισμού και της αναπροσαρμογής.

Προκειμένου να προσδιοριστεί η καταβλητέα από 1.10.2019 σύνταξη, γίνεται σύγκριση α) του καταβαλλόμενου την 30.9.2019 ποσού εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς με β) το άθροισμα εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Η σύγκριση των ποσών διενεργείται μεταξύ καθαρών προ φόρου ποσών. Αν το καθαρό προ φόρου ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος προ της 30.9.2019 εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, τότε συνεχίζει να καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό. Η διαφορά τους εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά. Στην περίπτωση που λόγω των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης προκύπτει αυξημένο ποσό στον δικαιούχο, σε σχέση με ό,τι ελάμβανε προ της 30ής Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ’ έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι κάθε συνταξιούχος προ του 2016 θα λαμβάνει τουλάχιστον όσα ελάμβανε, εάν όχι περισσότερα. Για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι ανταποδοτικές τους συντάξεις, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και αυξήσεις των καθαρών ποσών που αυτοί λαμβάνουν. Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν για τους συνταξιούχους για το διάστημα από τον Οκτώβριο 2019 μέχρι την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, αυτά θα τους αποδοθούν εφάπαξ. Βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα στις πληρωμές κατά την παρούσα φάση θα έχουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι εν αναμονή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή