Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη νέα άνοδο που σημείωσαν οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και την επαναφορά ενός κλίματος ανησυχίας μεταξύ επενδυτών για το ενδεχόμενο επιτάχυνσης του πληθωρισμού. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, κατά -3,3%. Ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας, που είχε οδηγήσει τις αγορές στη μεγαλύτερη ανάκαμψη από την καταβαράθρωση της πανδημίας, πλήττεται από την έλλειψη ημιαγωγών στην παγκόσμια αγορά.

Θεαματική υποχώρηση σημείωσαν, όμως, και οι μεγαλύτερες εταιρείες ορυχείων, με τη Rio Tinto και την BHP Group να καταγράφουν πτώση 7,7% και 5,8% αντιστοίχως. Με υποχώρηση 0,4% έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που δεν έχει ακόμη επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα, καθώς ανακόπτουν την πορεία του τα περιοριστικά μέτρα που επανέρχονται διαρκώς στην Ευρώπη πλήττοντας τις προοπτικές της για ανάπτυξη.

Οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν χθες με μικρές απώλειες, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με ελαφρά υποχώρηση 0,37% και τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με επίσης οριακές απώλειες 0,17%. Με μικρά κέρδη έκλεισε, αντιθέτως, το χρηματιστήριο του Παρισιού, με τον δείκτη CAC 40 σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,35%. Πτωτικές τάσεις επικρατούσαν, άλλωστε, μέχρι αργά το βράδυ και στη Wall Street, με τους δείκτες S&P 500 και Dow Jones να εμφανίζουν μικρές απώλειες.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις κινούνται πάλι ανοδικά αλλά σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα από εκείνα των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Από την πλευρά της, η  ΕΚΤ έχει επανειλημμένως δηλώσει διά στόματος πολλών στελεχών της ότι παρακολουθεί την κατάσταση και αν χρειαστεί θα παρέμβει. Σχολιάζοντας σχετικά ο Κλάους Κνοτ, μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, έσπευσε να δώσει μια αισιόδοξη νότα στο θέμα, δηλώνοντας πως η άνοδος του κόστους δανεισμού αντανακλά ενδεχομένως την προοπτική ανάπτυξης και βελτίωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αναλυτές της Rabobank απέδωσαν, άλλωστε, την άνοδο των αποδόσεων σε επιτυχία της νομισματικής πολιτικής, αλλά προσέθεσαν πως «η ΕΚΤ πάντως ανησυχεί πως μια υπερβολικά γρήγορη αύξηση μπορεί να ανακόψει την εύθραυστη ανάκαμψη στην αρχή της». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή