Με κέρδη παρά τις πιέσεις έκλεισε το Χρηματιστήριο

Με κέρδη παρά τις πιέσεις έκλεισε το Χρηματιστήριο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα θετικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τις διεθνείς αναταράξεις, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με μικρή άνοδο παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις και τα αρκετά σκαμπανεβάσματα που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά. Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο αυτό οφείλεται στη γενικότερη επιφυλακτικότητα που υπάρχει στο περιβάλλον των διεθνών επενδυτών σχετικά με τις τοποθετήσεις τους, εν μέσω των έντονων ανησυχιών που προκαλούν οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα και ειδικά στο 10ετές των ΗΠΑ, καθώς και των ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων δεικτοβαρών εισηγμένων, αλλά και των συνεχιζόμενων lockdowns. Η ενίσχυση των πληθωριστικών προσδοκιών και των αποδόσεων στα μακροπρόθεσμα ομόλογα πυροδοτούν ανησυχίες γύρω από το παρατεταμένο ράλι και τις αυξημένες αποτιμήσεις των διεθνών μετοχών. Στην επίτευξη του θετικού προσήμου στο Χ.Α., πάντως, βοήθησαν οι σημαντικές στηρίξεις που δόθηκαν από επιλεγμένα blue chips, όπως κάποιες τραπεζικές μετοχές (Alpha Bank, Εθνική) καθώς και η Βιοχάλκο (+5,9%).

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 817,24 μονάδες, ενώ o τζίρος ανήλθε στα 55,07 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική και για να συνεχιστεί χρειάζεται καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές και αύξηση του όγκου συναλλαγών, ενώ εντοπίζει τα σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη στις 810 και στις 800 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης τοποθετούνται στις 820 και 830 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,17% στις 1.964,35 μονάδες, ενώ στο +0,40% και στις 1.137,11 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με εξαίρεση το ράλι της Βιοχάλκο, οι κινήσεις στα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips ήταν ήπιες, με κέρδη άνω του 1% να σημειώνουν οι Coca-Cola, Jumbo, Titan και ΕΧΑΕ. Στο αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι Σαράντης (-3,12%), ΟΠΑΠ (-1,99%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-1,14%) και Motor Oil (-1,52%).

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,33% στις 517,56 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +0,76%, την Εθνική Τράπεζα στο +1,96%, ενώ με απώλειες 0,86% και 2,02% έκλεισαν οι Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς αντίστοιχα.

Η υγειονομική κρίση για μία ακόμη φορά αναγκάζει στη λήψη αυξημένων περιοριστικών μέτρων, διαταράσσοντας το μομέντουμ που είχε διαμορφωθεί καθώς η οικονομία παραμένει διασωληνωμένη, όπως σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Είναι επομένως ανοικτό το ενδεχόμενο για κίνηση του Γενικού Δείκτη σε πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα, με τις 805 μονάδες να συνιστούν το πλησιέστερο σημείο στήριξης, όπως προσθέτει.

Από την πλευρά της, η Wood σε νέο σημείωμά της τόνισε πως παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ΑΕΠ φαίνεται πολύ αδύναμο, ωστόσο στο μέτωπο των καταναλωτών υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας καθώς φαίνεται πως τα νοικοκυριά αρχίζουν να θεωρούν ότι η μελλοντική τους οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά. Οπως επισημαίνει, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο, κυρίως χάρη στους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Η σύνθεση των κερδών του δείκτη κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες. Κατά την άποψη της Wood, όλα αυτά αντικατοπτρίζουν το ότι η οικονομία, αργά αλλά πραγματικά, προσαρμόζεται διαρθρωτικά στις αυξανόμενες ξένες επενδύσεις. Παράλληλα, όσον αφορά τις αγορές, εκτιμά ότι η πρόσφατη αδυναμία των αναδυόμενων αγορών στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό Χρηματιστήριο, αποτελεί αγοραστική ευκαιρία για τους επενδυτές βραχυπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή