Ο «Ηρακλής» δεν αρκεί, εκτιμούν οι αναλυτές της DBRS

Ο «Ηρακλής» δεν αρκεί, εκτιμούν οι αναλυτές της DBRS

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόοδος που έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες στη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς τους μέσω των τιτλοποιήσεων με τη βοήθεια του σχεδίου «Ηρακλής» είναι σημαντική, ωστόσο για να ευθυγραμμιστούν με την «ευρωπαϊκή κανονικότητα» έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους, συνεπώς είναι αναγκαίο να υπάρξουν περαιτέρω συστημικές λύσεις, όπως η επέκταση του εν λόγω σχεδίου και η δημιουργία εγχώριας bad bank, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης DBRS.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει, οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τη μείωση των NPEs τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτές οι προσπάθειες αποδίδουν πλέον καρπούς καθώς, παρά το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, τις ασταθείς συνθήκες της αγοράς και τις προκλήσεις, οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τα NPEs κατά περίπου 26 δισ. ευρώ, ή 39% (σε pro-forma βάση), κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020.

Αυτή η σημαντική μείωση, επισημαίνει η DBRS, επιτεύχθηκε κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο αναμένεται να διευκολύνει την πώληση NPEs ύψους περίπου 31 δισ. ευρώ συνολικά μέσα σε 18 μήνες, καταλήγοντας σε ένα σημαντικά χαμηλότερο απόθεμα NPEs περίπου 35 δισ. ευρώ για τις τέσσερις τράπεζες. Κατά τον οίκο, ο κίνδυνος στην εκτέλεση των προγραμματισμένων και μη ολοκληρωμένων ακόμα τιτλοποιήσεων είναι πολύ χαμηλός, με τις συναλλαγές να αναμένεται να έχουν «κλείσει» εντός των επόμενων δύο τριμήνων.

Αυτό σημαίνει πως ο κλάδος θα έχει μειώσει στο μισό σχεδόν τα κόκκινα δάνεια σε σχέση με τα τέλη του 2019, ενώ οι δείκτες NPEs και η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν σημαντικά. Ωστόσο θα υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, όπως επισημαίνει ο οίκος. 

Για τον λόγο αυτό, καταλήγει η DBRS, απαιτούνται πρόσθετες συστημικές λύσεις έτσι ώστε να ευθυγραμμιστούν οι ελληνικές τράπεζες με την ευρωπαϊκή κανονικότητα και να μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους για σημαντική μείωση των NPEs στα τέλη του 2022. Οπως σημειώνει, στο τραπέζι υπάρχει ένας δεύτερος γύρος του σχεδίου «Ηρακλής», ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταθέσει πρόταση για δημιουργία bad bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή