Έρχεται δύσκολη τετραετία για τους Βρετανούς

Έρχεται δύσκολη τετραετία για τους Βρετανούς

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο πραγματικό εισόδημα των Βρετανών εργαζομένων θα μειωθεί φέτος και στη συνέχεια θα παραμείνει στάσιμο, ακόμη κι όταν θα έχει αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση της πανδημίας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το ανεξάρτητο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Resolution Foundation έπειτα από διεξοδική ανάλυση του προϋπολογισμού που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Οπως τονίζει το εν λόγω οικονομικό ινστιτούτο, τα εισοδήματα δεν θα ακολουθούν την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε όλη τη διετία 2021-2022, που σημαίνει ότι θα υποχωρεί το  βιοτικό επίπεδο. Στη συνέχεια θα αρχίσει μεν να αυξάνεται το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά με ένα ισχνό ποσοστό μόλις 0,3% ετησίως για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Θα πρόκειται έτσι για τη χειρότερη περίοδο που έχει καταγραφεί μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων μετά την περίοδο 2015-2017, εν ολίγοις έπειτα από τη διακυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον και της Τερέζα Μέι, όταν ο πληθωρισμός είχε επιταχυνθεί ως συνεπακόλουθο των αντιδράσεων στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, η διεξοδική ανάλυση του προϋπολογισμού καταδεικνύει πως ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας θα χρειαστεί να δουλέψει σκληρά και να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών ή να επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο του να μειώσει το χρέος της χώρας.

Η ανάλυση του προϋπολογισμού καταδεικνύει, άλλωστε, πως σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, το μεγαλύτερο πλήγμα πρόκειται να δεχθούν τα βρετανικά νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Τα χαμηλότερα εισοδήματα θα μειωθούν κατά 7% στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του οικονομικού έτους 2021-2022, καθώς στο διάστημα αυτό οι κοινωνικές δαπάνες θα μειωθούν σε επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί μετά τη δεκαετία του 1990.

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, καθοριστικό για το εισόδημα των φτωχότερων νοικοκυριών θα είναι η απόφαση του κ. Σουνάκ να αποσύρει από τον επόμενο Σεπτέμβριο το επίδομα ύψους 20 στερλινών την εβδομάδα. Σχολιάζοντας σχετικά ο Τόρστεν Μπελ, επικεφαλής του Resolution Foundation, χαρακτήρισε σωστή σε γενικές γραμμές την προσέγγιση του υπουργού Οικονομικών, καθώς ο στόχος είναι η προστασία της οικονομίας και η διασφάλιση της ανάκαμψης αργότερα. Οπως τόνισε, όμως, «οι λεπτομέρειες του σχεδίου του θέτουν σοβαρά ερωτήματα ως προς το αν η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει τα νοικοκυριά, πόσο αξιόπιστο είναι το πρόγραμμα ως προς τις περικοπές δαπανών που προβλέπει και κατά πόσον ισχύει ότι η Βρετανία έχει μπει σε μια πορεία προς τη βιώσιμη ανάκαμψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή