20 δισ. ευρώ στο γαλλικό πρόγραμμα δανείων για να σωθούν οι επιχειρήσεις

20 δισ. ευρώ στο γαλλικό πρόγραμμα δανείων για να σωθούν οι επιχειρήσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόγραμμα κοινοπρακτικών δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προωθεί η Γαλλία προκειμένου να αποτρέψει ένα κύμα μαζικών πτωχεύσεων απότοκο του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Το εν λόγω πρόγραμμα ανακοινώθηκε χθες και παρουσιάστηκε από το Παρίσι ως υπόδειγμα που μπορεί να μιμηθεί η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο σχεδιασμός του καινοτόμου αυτού προγράμματος δανείων, που σημειωτέον έχει ήδη λάβει την έγκριση της Ε.Ε., προβλέπει τη συμμετοχή κεφαλαίων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με σκοπό την παροχή δανείων ύψους 20 δισ. ευρώ για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα εν λόγω κοινοπρακτικά δάνεια ενσωματώνουν ορισμένα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι εκδόσεις μετοχών και χρέους και έχουν κεντρική θέση στο πρόγραμμα στήριξης του Γάλλου προέδρου. Προσφέρονται, άλλωστε, ως υπόδειγμα για τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αναζητούν τρόπους για να κρατήσουν στη ζωή τις επιχειρήσεις τους όταν θα αρχίσουν να αποσύρουν τα έκτακτα προγράμματα στήριξης.

Παρουσιάζοντας το σχετικό πρόγραμμα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, τόνισε πως «θα πρόκειται για μια άνευ προηγούμενου αύξηση κεφαλαίων στην Ευρώπη» και προσέθεσε πως «θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ακολουθήσει ανάκαμψη όχι μόνον σε εθνικό αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Δεδομένου ότι θα υπάρξει εγγύηση του γαλλικού κράτους, το πρόγραμμα των εν λόγω δανείων αντιμετωπίζεται από την Ε.Ε. ως κρατική ενίσχυση και είχε υποβληθεί στην Κομισιόν, η οποία το ενέκρινε χθες τονίζοντας πως τα σχετικά δάνεια και τα ομόλογα θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου του επόμενου έτους, να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και όχι για την αποπληρωμή προϋπάρχοντος χρέους και να έχουν χρόνο ωρίμανσης 8 ετών με περίοδο χάριτος 4 ετών για τις πρωταρχικές πληρωμές. Σύμφωνα με τον Φιλίπ Μπρασάκ, διευθύνοντα σύμβουλο της Credit Agricole και προεδρεύοντα της Ενωσης Γαλλικών Τραπεζών, οι τράπεζες σχεδιάζουν να στηρίξουν από 7.000 ώς 10.000 επιχειρήσεις με τα δάνεια του εν λόγω προγράμματος. Παράλληλα, τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα θα παρέχουν συνοδευτικά δάνεια σε 2.500 εταιρείες. Σημειωτέον ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει δραματικά το χρέος τους από την αρχή της πανδημίας χάρη στο κυβερνητικό πρόγραμμα εγγυημένων δανείων ύψους 130 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη έρευνα του CPME, επιχειρηματικού ομίλου που αντιπροσωπεύει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Γαλλίας, περίπου το 45% των εταιρειών ενδέχεται να μην μπορέσουν να τα αποπληρώσουν.

Η φιλοδοξία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών να αποτελέσει το πρόγραμμα πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως βρίσκει απήχηση. Πηγές της γαλλικής κυβέρνησης που επέλεξαν την ανωνυμία αναφέρουν πως πολλές χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχουν έρθει σε επαφή με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να ενημερωθούν διεξοδικά για το πρόγραμμα δανείων. Σχολιάζοντας τη γαλλική πρωτοβουλία, η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε χθες πως η Κομισιόν «εξακολουθεί να εργάζεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη για να διασφαλίσει πως τα εθνικά προγράμματα στήριξης θα τεθούν σε εφαρμογή όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά γίνεται και σε συμφωνία με τους σχετικούς κανόνες της Ε.Ε.». Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν κατορθώσουν να ενισχύσουν δεόντως τους ισολογισμούς των επιχειρήσεών τους θα ακολουθήσουν ολέθριες συνέπειες για τις οικονομίες τους. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, στην Ευρώπη είναι αναγκαία μια στήριξη ύψους από 2% ως 3% του συνολικού ΑΕΠ και από την έγκαιρη και σωστή παρέμβαση των χωρών θα εξαρτηθεί η τύχη 15 εκατ. θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή