Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ από τον κλάδο του φαρμάκου

Επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ από τον κλάδο του φαρμάκου

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 600 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία την επόμενη τετραετία, ποσό που αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν και οι επενδύσεις που δρομολογούν οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Οπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη διαδικτυακά, ο φαρμακευτικός κλάδος θα προχωρήσει σε επενδύσεις που αφορούν την παραγωγή και την έρευνα, δημιουργώντας σημαντικές υποδομές έως το 2025. Ειδικότερα, αναμένεται η δημιουργία 12 νέων εργοστασίων, που θα ανεβάσουν τον υφιστάμενο αριθμό τους σε 52, η προσθήκη 29 νέων μονάδων παραγωγής, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται έως το 2025 στις 100, η ανάπτυξη 52 νέων γραμμών παραγωγής καθώς και η υλοποίηση 17 νέων ερευνητικών κέντρων/τμημάτων. Στη χώρα μας έως το 2025 ο αριθμός των ερευνητικών κέντρων/τμημάτων θα έχει φθάσει τα 40. Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη ΚΥΑ που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να συμψηφίσουν το clawback με δαπάνες για παραγωγικές επενδύσεις και επενδύσεις σε Ε&Α, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει επενδύσεις 600 εκατ. την επόμενη τετραετία, οι οποίες θα δημιουργήσουν χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον και η δυνατότητα να διατηρηθεί το μέτρο του συμψηφισμού του clawback για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το clawback που πρέπει να αποδώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο κράτος για το 2020 ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ. 

Εξήγησε επίσης ότι ανάμεσα στις επενδύσεις είναι και δύο ογκολογικές μονάδες, αμιγώς ελληνικές, που αν υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία, τουλάχιστον το 18%-20% των ασθενών θα μπορεί να καλύπτεται από εγχώρια παραγόμενα ογκολογικά φάρμακα. «Οι επενδύσεις αυτές θα γίνουν από ελληνικές και ξένες εταιρείες, οδηγώντας σε αύξηση της επάρκειας αλλά και της πρόσβασης των ασθενών σε παραγόμενα φάρμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα τόνισε ότι έως το τέλος Μαρτίου θα κατατεθούν τουλάχιστον 45 προγράμματα για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Μερικές από τις επενδύσεις που δρομολογούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι: Η Adelco σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της στο Μοσχάτο και να ανανεώσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό της. Η Bennett θα δημιουργήσει νέο εργοστάσιο 24.000 τ.μ. στη Μεταμόρφωση με αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής αλλά και νέο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Ακολουθούν η «Βιανέξ» με την επέκταση του πρώτου εργοστασίου και τη δημιουργία νέου εργαστηρίου Ε&Α στην Πάτρα και η εταιρεία «Βιόκοσμος» με τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική για επέκταση δικτύου διανομής σε Κύπρο και Βαλκάνια. Επίσης, η γερμανική Boehringer Ingelheim δρομολογεί επενδύσεις στη μονάδα παραγωγής που διατηρεί στο Κορωπί και η εταιρεία Demo σχεδιάζει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στο Κρυονέρι με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Παράλληλα σχεδιάζει να δημιουργήσει 4 νέα εργοστάσια παραγωγής νέων φαρμακευτικών προϊόντων και πρώτων υλών φαρμάκων σε έκταση 57.000 τ.μ. στην Τρίπολη. Επίσης, σχεδιάζει ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης χημικών μορίων στη Θεσσαλονίκη και νέο κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα.

Η Elpen δρομολογεί ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων στην Κερατέα, νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκου στο Κορωπί και δημιουργία μονάδας ογκολογικών φαρμάκων με στόχο την αύξηση της εγχώριας κάλυψης των ασθενών από το 2% στο 18%. Ανάμεσα στις επενδύσεις της είναι και το νέο ερευνητικό κέντρο στα Σπάτα. Η Opus Materia επεκτείνεται στον τομέα της έρευνας, η Pharmathen επεκτείνει τις μονάδες της στις Σάπες Ροδόπης, η Pharmazac δημιουργεί νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων 10.000 τ.μ. στο βιομηχανικό πάρκο Κερατέας αλλά και νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη ΒΙΠΕ Λαμίας. Τέλος, η Rafarm δημιουργεί νέο κέντρο Ε&Α 2.500 τ.μ. με πιστοποίηση από τον FDA και νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κ.ά., ενώ η Syn Innovation δημιουργεί νέα σύγχρονη παραγωγική μονάδα στον τομέα των ραδιοφαρμάκων στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Σε αυτές προστίθενται και επενδύσεις άλλων εταιρειών, όπως οι Anfarm, Frezyderm, Unipharma, Lavipharm, WinMedica κ.ά., οι οποίες αξιοποιούν το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις, που για τη χρήση του 2020 ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή