Η χρυσή δεκαετία της Γαλλίας θα καθυστερήσει

Η χρυσή δεκαετία της Γαλλίας θα καθυστερήσει

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017 είχαμε προβλέψει ότι από το 2020 θα ξεκινούσε για τη Γαλλία μία χρυσή δεκαετία. Σήμερα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι η χώρα αφήνει πίσω της τις δυσκολίες. Πριν ξεσπάσει η πανδημία, οι ακροβασίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να διατηρήσει ενεργές τις μεταρρυθμίσεις του, ενώ παράλληλα έκανε παραχωρήσεις στους διαδηλωτές και τα συνδικάτα, απέδωσαν καρπούς. Οι μεταρρυθμίσεις πρόσφεραν κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη και περιέστειλαν την ανεργία. Αν και η πανδημία άλλαξε τις πολιτικές προτεραιότητες της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει αφοσιωμένος στις μεταρρυθμίσεις του. Το εάν αυτές πρόκειται να υλοποιηθούν, εξαρτάται από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της χώρας την άνοιξη του 2022. Βέβαια, υπάρχει πολική αβεβαιότητα και κλίμα πόλωσης.

Η ηγέτις της Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, επιστρέφει. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, εάν επρόκειτο να διεξαχθούν σήμερα οι προεδρικές εκλογές, η Λεπέν θα παραγκώνιζε τον Μακρόν στον πρώτο γύρο, προτού τελικώς ηττηθεί στον δεύτερο αλλά με μικρότερη διαφορά από την προηγούμενη αναμέτρηση του 2017. Πάντως, ακόμα είναι πολύ νωρίς και πολλά μπορούν να συμβούν έως τον Απρίλιο του 2022. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου. Μία πιθανή μικρή προσέλευση ψηφοφόρων και το σύστημα της αναλογικής ευνοούν τους εκπροσώπους του κόμματος της Μαρίν Λεπέν. Εάν, λοιπόν, εξασφαλίσει άνοδο στις προτιμήσεις των εκλογέων, θα ερμηνευθεί ως σημαντική ένδειξη στήριξής της ενόψει των προεδρικών εκλογών του χρόνου.

Λίγο πριν από την πανδημία ο Γάλλος πρόεδρος ήταν έτοιμος να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά, διαρκούσης της κρίσης, την ανέστειλε προς το παρόν. Αμφιβάλλουμε ότι μπορεί να επιτύχει πολλά πράγματα πριν από τις εκλογές του 2022. Ισως, εντούτοις, εφέτος κατορθώσει να εφαρμόσει μία από τις μεταρρυθμίσεις του, που είχε αναβληθεί, και αφορά την ασφάλιση των ανέργων.

Η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας το 2021 έχει τέσσερις βασικούς άξονες. Πρώτον, τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της ζήτησης του δημοσίου τομέα, καθώς και τη χρηματοδότηση της απασχόλησης στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκαμψης των 100 δισ. ευρώ. Δεύτερον, τη βελτίωση της χαμηλής απόδοσης των εξαγωγών χάρις στην υψηλότερη παγκόσμια ζήτηση κυρίως από πλευράς των ΗΠΑ και της Ασίας. Τρίτον, τη διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης, ούτως ώστε να προσφέρουν κίνητρα στις γαλλικές εταιρείες για επενδύσεις και, τέταρτον, μία άμβλυνση των κραδασμών που υπέστη η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση, αν και δεν θα παύσουν να υφίστανται λόγω των φόβων για ανεργία και του ιού. Ενδεχομένως, το 2022 το σοκ αυτό να υποχωρήσει περισσότερο, ενδυναμώνοντας την ανάκαμψη. Τέλος, εκτιμούμε ότι το ΑΕΠ της Γαλλίας θα επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2022.

* Ο κ. Cristopher Dembik είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή