Η άνοδος αποδόσεων στα ομόλογα ενισχύει το δολάριο

Η άνοδος αποδόσεων στα ομόλογα ενισχύει το δολάριο

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ συνεχίζει να αιφνιδιάζει θετικά, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη το 2021, υποστηριζόμενη από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) και τη σημαντική δημοσιονομική στήριξη.

Χαρακτηριστικά, ο δείκτης δραστηριότητας ISM για τον τομέα της μεταποίησης ενισχύθηκε από τις 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο σε υψηλό τριών ετών 60,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε 2,5% μηνιαίως τον Ιανουάριο –ο υψηλότερος ρυθμός των τελευταίων επτά μηνών–, ενώ το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 10,0% – η μεγαλύτερη άνοδος από τον προηγούμενο Απρίλιο, μετά τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας των 300 δολαρίων ανά εβδομάδα και του εφάπαξ επιδόματος των 600 δολαρίων, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που περιλαμβάνονταν στο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, το οποίο ψηφίστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν παράλληλα τις προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού, ενδεχόμενο που οδηγεί σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων της Fed. Ως αποτέλεσμα, τα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα συνέχισαν να δέχονται ισχυρές πιέσεις αυτή την εβδομάδα, κυρίως αυτά της μεγάλης διάρκειας. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου (οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από τις τιμές) ανήλθε στο 1,58% την Παρασκευή, σημειώνοντας συνολική αύξηση πάνω από 10 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση, πλησιάζοντας το πρόσφατο υψηλό ενός έτους 1,61%. Στην ανοδική αυτή τάση συνέβαλε και η απουσία δηλώσεων από τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ σε συνέντευξή του την Πέμπτη σε σχέση με το τι θα μπορούσε να κάνει η κεντρική τράπεζα προκειμένου να αντιδράσει σε αυτή την εξέλιξη, η οποία οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού, αποτελώντας τροχοπέδη για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία.

Ακολουθώντας τα αμερικανικά ομόλογα, ανοδικά κινήθηκαν αυτή την εβδομάδα και οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών κυβερνητικών τίτλων, αν και σε μικρότερο βαθμό, ύστερα από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που δημιούργησαν την εντύπωση στις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την εξέλιξη αυτή.

Στις αγορές συναλλάγματος, η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ευνόησε το δολάριο ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την υποχώρηση της ισοτιμίας ευρώ/δολ. κοντά στην περιοχή του 1,19 την Παρασκευή για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2020.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή