Έως τη Δευτέρα δηλώσεις εργοδοτών για αναστολή σύμβασης

Έως τη Δευτέρα δηλώσεις εργοδοτών για αναστολή σύμβασης

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιθώριο έως το απόγευμα της Δευτέρας έχουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που είτε είναι κλειστές με κρατική εντολή είτε ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ να υποβάλουν αίτηση αναστολής σύμβασης για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους, που αφορά το διάστημα από την 1η έως και τις 8 Μαρτίου.

Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, εξαιτίας της αιφνιδιαστικής αλλαγής στα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, ήτοι τον «κόφτη» που τέθηκε και αφορά κατά κύριο λόγο τις παλαιές, με έναρξη προ του 2018, επιχειρήσεις που υπόκεινται σε ΦΠΑ και είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020) αύξηση τζίρου, από χθες το σύστημα «Εργάνη» δέχεται κανονικά τις αναγγελίες. Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις αναστολών που έγιναν την Πέμπτη 4/3, επανελέγχθηκαν αναφορικά με τον νέο «κόφτη», και πλέον οι πληττόμενες επιχειρήσεις  που βλέπουν στο «Εργάνη» το μήνυμα «Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης», πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δηλώσεις αναστολών που υπέβαλαν λογίζονται ως μη γενόμενες και οι εργαζόμενοί τους δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Από χθες, 5/3/2021 και μετά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες δεν μπορούν να υποβάλουν καν δηλώσεις αναστολών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο «κόφτης» λειτουργεί στην έναρξη της αίτησης, η οποία δεν υποβάλλεται καν. Να σημειωθεί ότι βάσει των νέων κριτηρίων, όσες «κόβονται» είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που:

• Ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν από τον Ιανουάριο του 2018.

• Ηταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

• Δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλιο του 2019.

• Είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

Προσοχή. Βάσει των διευκρινίσεων του υπουργείου Εργασίας, οι προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός αναστολών μια επιχείρηση. Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ –όπως ισχύει για παράδειγμα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια– ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών, αρκεί ο ΚΑΔ τους να βρίσκεται στη λίστα των πληττόμενων.

Επίσης, μετά τις 16.00 της Δευτέρας 8 Μαρτίου, δεν θα είναι δυνατή η αναγγελία αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Μαρτίου, με αναδρομική ισχύ από την 1η του μήνα. Θα γίνονται μόνο προαναγγελίες για το διάστημα από τις 9 Μαρτίου και μετά.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή