Mια πρόσθετη ευκαιρία για την Ελλάδα

Mια πρόσθετη ευκαιρία για την Ελλάδα

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην περίοδο που οι ζωές μας θα επανέλθουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ο εμβολιασμός προχωράει και δημιουργεί προσδοκίες συνεισφέροντας στη φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων παγκοσμίως. Αντιλαμβάνεται κανείς πως ίσως κοντεύουμε στο τέλος της πανδημίας.

Τις προηγούμενες 365 ημέρες διδαχθήκαμε πολλά. Μάθαμε να πειθαρχούμε, να ζούμε, να εργαζόμαστε, να επικοινωνούμε, ακόμα και να εκπαιδευόμαστε διαφορετικά. Μεταρρυθμίσεις που σε κάποιους από αυτούς τους τομείς συζητούσαμε και σχεδιάζαμε, τελικά επιβλήθηκαν μέσω της πανδημίας.

Στην Ελλάδα βιώσαμε ριζικές αλλαγές. Μεταφέραμε τα ΚΕΠ στον υπολογιστή μας και προβήκαμε σε συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες χωρίς καν να τις επισκεφθούμε, ενώ η ηλεκτρονική τραπεζική δραστηριότητα υιοθετήθηκε από μεγαλύτερες ηλικίες. Δυνατότητες που υπήρχαν ανεκμετάλλευτες, αλλά και ευκαιρίες που ξεπήδησαν από την ανάγκη διαχείρισης μιας κρίσης.

Ταυτόχρονα, είδαμε να προγραμματίζονται σημαντικές επενδυτικές δραστηριότητες. Επικείμενες εγκαταστάσεις data centers στρατηγικής σημασίας, η ηλεκτροκίνηση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εντάχθηκαν στην ατζέντα και ένας ψηφιακός κόσμος ξετυλίγεται μπροστά μας για να ικανοποιήσει από τις καθημερινές καταναλωτικές ανάγκες μας μέχρι τον μετασχηματισμό του κράτους και της κεντρικής διοίκησης.
Αρκούν όμως αυτά ή χρειάζεται να αναζητήσουμε και αλλού τις ευκαιρίες;

Η χώρα μας διαθέτει στελέχη έμπειρα και δοκιμασμένα σε σκληρές συνθήκες. Διαθέτει και μια νέα γενιά εξαιρετικά εκπαιδευμένη, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Γενιά που επικοινωνεί διεθνώς με απόλυτη ευχέρεια, είναι στραμμένη στην τεχνολογία, ταξιδεύει, έχει προσλαμβάνουσες και είναι πολυσυλλεκτική.

Ωστόσο, οι νέοι μας καλούνται να ενταχθούν σε ένα περιβάλλον εργασίας το οποίο θεσμικά χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Ο σχεδιασμός των προηγούμενων δεκαετιών στόχευε στην υποστήριξη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, οι νέοι μας εργάζονται με μισθούς και κίνητρα που απέχουν σημαντικά από εκείνα των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Φαντάζει οξύμωρο, αλλά ίσως η ευκαιρία να ξεκινάει από αυτήν ακριβώς την αδυναμία, η οποία αρχικά μπορεί να λειτουργήσει σαν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και κατόπιν να εξελιχθεί σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και δημιουργούνται κεντρικές δομές υποστηρικτικών υπηρεσιών (shared service centers). Τα κέντρα αυτά, εγκατεστημένα σε χώρες της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης ή ακόμα και σε πιο μακρινούς προορισμούς, φιλοδοξούν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα και οικονομίες κλίμακας. Το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, στελεχωμένο από τους νέους που αγωνιούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, δύναται να αναλάβει σημαντικές αποστολές. Να διαχειριστεί κεντρικές λειτουργίες παγκόσμιων κολοσσών, να προσφέρει ποιότητα, αποτελεσματικότητα και λύσεις, λειτουργώντας μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον και συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ.

Θα μπορούσαμε να επιτελέσουμε καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη κεντροποίηση (centralization) στην οποία έχει επιδοθεί η παγκόσμια επιχειρηματικότητα. Ξεπηδώντας από ένα δύσκολο γραφειοκρατικό περιβάλλον, με πολυνομία και αυστηρές διαδικασίες συμμόρφωσης, έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε αποτελεσματικά οικονομικές διευθύνσεις, λογιστήρια, διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας. Η εξοικείωσή μας με την τεχνολογία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ώστε κεντρικές υπηρεσίες πληροφορικής, προμηθειών και εφοδιαστικών αλυσίδων να λειτουργούν με έδρα τη χώρα μας. Η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου προϋποθέτει την εξαιρετικά μορφωμένη και ευρωπαϊκής νοοτροπίας νέα γενιά μας. Συνεπώς, παράλληλα με ένα πλαίσιο που προωθεί την τεχνολογία και την καινοτομία, πρέπει να υποστηρίξουμε δομημένα πτυχές της καθημερινής λειτουργίας των οργανισμών.

Οι λύσεις outsourcing θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πολλαπλασιαστή ανάπτυξης για την οικονομία, επιταχύνοντας τη μεταρρύθμιση. Η δομημένη ανάληψη υποστηρικτικών διευθύνσεων από αξιόλογους παρόχους θα μετέτρεπε τη χώρα σε ένα εξελιγμένο κέντρο παροχής υπηρεσιών με ευεργετικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση μισθών, στην παροχή κινήτρων για εργασία και στην απορρόφηση των νέων ταλέντων. Επιπρόσθετα, θα συνεισέφερε σημαντικά στον επαναπατρισμό όλο και περισσότερων ελληνικών μυαλών.

Το παράδειγμα των επενδύσεων από πολυεθνικούς οργανισμούς στη Θεσσαλονίκη ή στο Λαύριο μπορεί να αποτελεί προπομπό ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης και τελικά η ευκαιρία που παρουσιάζεται από το outsourcing υπηρεσιών ενδεχομένως να μην βρίσκεται πολύ μακριά μας.

* O κ. Ζώης Σωτηρόπουλος είναι Partner, Outsourcing Leader.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή