H προσδοκία ανάκαμψης ενισχύει τους δείκτες

H προσδοκία ανάκαμψης ενισχύει τους δείκτες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα για τους δείκτες στη Γηραιά Ηπειρο και στην αμερικανική αγορά. Οι επενδυτές προσδοκούν ότι με την ταχύτερη και διευρυμένη διεκπεραίωση των εμβολιασμών θα αρθούν οι περιορισμοί και θα ανακάμψει η οικονομία. Οι δε μετοχές των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών σημείωσαν άνοδο χθες, καθόσον οι επενδυτές στρέφονται σε κλάδους οι οποίοι επηρεάζονται από την πορεία της οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 2,10%, όταν αργά χθες πριν από το κλείσιμο στη Γουόλ Στριτ ο Dow Jones και ο S&P 500 είχαν άνοδο 1,76% και 0,77% αντιστοίχως. Η χθεσινή επίδοση του Stoxx 600 θεωρείται η καλύτερη σε ημερήσια βάση από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ ειδικά ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε 3,73%, σημειώνοντας ρεκόρ δωδεκαμήνου. Η μετοχή της ισπανικής Banco de Sabadell ενισχύθηκε 7,1%, ενώ οι μετοχές των HSBC, Banco Santander και ING Groep υπερέβησαν το 2%. Αυτοκινητοβιομηχανίες και ασφαλιστικές είδαν τις μετοχές τους να ανέρχονται σχεδόν 3%, ενώ υστέρησαν σε απόδοση κλάδοι που σχετίζονται με την ομολογιακή αγορά, όπως οι όμιλοι κοινής ωφελείας και τα είδη ατομικής φροντίδας και νοικοκυριού. 

«Το εμπόριο, το οποίο αναθερμαίνεται, ευνοεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές μετοχές εν γένει, διότι δεν είναι τόσο προσανατολισμένες στην ανάπτυξη και στην τεχνολογία όσο οι αμερικανικές», σημειώνει ο Νιλ Ουίλσον, διευθυντής αναλύσεων αγορών στη Markets.com. «Παρατηρείται πρόοδος στο εμπόριο ανάμεσα στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ, το οποίο ωφελεί επιχειρήσεις όπως η Rolls-Royce». Η τιμή της μετοχής της τελευταίας ανήλθε 7,3% στη χθεσινή συνεδρίαση, χάρις στο ότι οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν να αναστείλουν δασμούς που είχαν επιβληθεί σε εισαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με αφορμή διαμάχη 16 ετών για τις κρατικές ενισχύσεις στις  Airbus και Boeing αντιστοίχως. 

Στη Βρετανία άνοιξαν και πάλι τα σχολεία, μια ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα, ενώ στη Γερμανία τα στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου Ifo φανερώνουν πως τον μήνα Φεβρουάριο το κλίμα στη μεταποίηση βελτιώθηκε για τρίτο μήνα διαδοχικά. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με 1,34%, με 3,31% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 2,08% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 3,12% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 1,90% ο IBEX στη Μαδρίτη. Το ευρώ, τέλος, ως προς το δολάριο εξασθένησε 0,3% στο 1,1875 δολάριο, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα 15 εβδομάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή