Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικό πρόσημο αλλά και έντονη μεταβλητότητα ξεκίνησε και αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον τζίρο να βρίσκεται σε περιορισμένα επίπεδα. Οι εταιρικές εκδόσεις, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, φαίνεται πως «κρατούν» τη ρευστότητα του Χ.Α., με τη ΔΕΗ να ξεκινά χθες roadshow για την έκδοση ομολόγου, την πρώτη μετά το 2014, ενώ πριν από λίγες ημέρες και η Alpha Bank «δοκίμασε» τα νερά των αγορών με νέο Tier II. Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο μήνας αναμένεται να είναι αρκετά «ανεβασμένος» σε κινητικότητα από το μέτωπο των εταιρικών εξελίξεων, ενώ και ο σημαντικός όγκος των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 θα κρατήσει τους επενδυτές στραμμένους στο Χ.Α.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η μικρότερη της αναμενόμενης συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 αποτελεί θετικό καταλύτη για την αγορά. Από κοινού με την πρόοδο των τραπεζικών τιτλοποιήσεων και το νομοσχέδιο για τη συμμετοχή του ΤΧΣ σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών, διαμορφώνονται προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη αυτή την εβδομάδα, με την τεχνική ανάλυση να συνηγορεί. Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 827,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,72 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τα σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη να αποτελούν οι 810 και 800 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 830 και 850 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,07%, στις 1.985,14 μονάδες, στο +0,74%, και στις 1.157,78 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 0,16% στις 526,23 μονάδες. Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν οι Fourlis (+2,21%), Motor Oil (+2,05%), ΕΥΔΑΠ (+1,94%) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+1,77%), ενώ απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Το ΑΕΠ για του 2021 φαίνεται να κλείνει στη ζώνη του -8% και όχι στο -10% και αυτό προφανώς κάνει αισιόδοξη την αγορά πως μπορεί να επανέλθει πιο γρήγορα το επόμενο διάστημα μετά τη λήξη της πανδημίας, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Μην ξεχνάμε άλλωστε, όπως προσθέτει, πως μπροστά μας έχουμε μόνο θετικά νέα από τους ξένους οίκους, θυμίζοντας ότι στις 19 Μαρτίου έχουμε αξιολόγηση του ελληνικού χρέους από τον καναδικό οίκο DBRS, την ίδια ημέρα με τη λήξη σειράς παραγώγων. Αν η αγορά περάσει τη ζώνη των 835-840 μονάδων, θα ωθήσει πολλά χαρτοφυλάκια να αναγκαστούν να κλείσουν short θέσεις πριν φτάσουμε στη λήξη.

Πλέον το σύνολο της αγοράς έχει περάσει σε θετικό έδαφος, με τον τραπεζικό να καταφέρνει να μαζέψει τις μεγάλες απώλειές του και να βοηθήσει την αγορά να καταγράψει νέα υψηλά. Το θετικό είναι ότι δεν βλέπουμε πουθενά υπερβολές, κάτι που είναι υγιές σε μια ανοδική κίνηση, ενώ συνεχίζεται στοχευμένα το ενδιαφέρον στις καλές εταιρείες, επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης. «Μένει να δούμε μια υπέρβαση της ζώνης των 840 μονάδων, που θα αναγκάσει σε συνέχιση της κίνησης προς τις 900 μονάδες, θυμίζοντας ότι έχουμε στοχεύσει σε μεγάλη εικόνα το 1 μπροστά», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή