Καλύτερη της αναμενομένης η πορεία του ΑΕΠ το 2020, εκτιμούν οι αναλυτές

Καλύτερη της αναμενομένης η πορεία του ΑΕΠ το 2020, εκτιμούν οι αναλυτές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιόδοξα είναι, σύμφωνα με αναλυτές, τα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έδειξαν ότι η ύφεση το περασμένο έτος, η οποία διαμορφώθηκε στο 8,2%, ήταν αρκετά μικρότερη από τα διψήφια ποσοστά που «έβλεπαν» τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και οι θεσμοί, δίνοντας έτσι μία καλύτερη από την αναμενόμενη εκκίνηση για το τρέχον έτος. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, η κανονικότητα εξακολουθεί να αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη του 2022.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Citi, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου αυξήθηκε κατά 2,7% σε τριμηνιαία βάση, ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ε.Ε., αν και σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 7,9%. Αν και το ελληνικό ΑΕΠ τείνει να έχει μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω της εξάρτησής του από τον τουρισμό, κάτι που μπορεί να έχει «φουσκώσει» την ανάπτυξη του δ΄ τριμήνου, ωστόσο τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία αφήνουν ένα πιο θετικό «αποτέλεσμα μεταφοράς» (carry-over) για το 2021. Ετσι, αναμένει ισχυρή ανάκαμψη της δραστηριότητας στο α΄ εξάμηνο του 2021, με τη στήριξη της επανεκκίνησης των τουριστικών εισροών και την έναρξη της επενδυτικής δραστηριότητας λόγω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την πλευρά της η Axia επισημαίνει πως αν και η ύφεση το 2020 ήταν βαθιά, ωστόσο η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική απ’ ό,τι αναμενόταν και αυτό προσθέτει «πόντους» για το τρέχον έτος, παρέχοντας αισιοδοξία για μία πιο ήπια «μεταφορά» στο 2021. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το σύνολο του 2021, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, η οποία θα καθορίσει και την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, όπως επισημαίνει. «Η ελληνική οικονομία επεκτάθηκε κατά 2,7% στο δ΄ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), πολύ καλύτερα από την ύφεση 1,5% που περιμέναμε», σημειώνει στην «Κ» η Μέλανι Ντεμπόνο, οικονομολόγος της Capital Economics. «Αν και η ανάπτυξη του τετάρτου τριμήνου αφήνει το ελληνικό ΑΕΠ λίγο πιο κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, τα δεδομένα δεν μας οδηγούν στην εκτίμηση ότι αυτά τα επίπεδα θα ανακτηθούν νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί», όπως τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή