Θετική η Ε.Ε. για αποζημίωση της ΔΕΗ

Θετική η Ε.Ε. για αποζημίωση της ΔΕΗ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά αντιμετωπίζει η Κομισιόν το αίτημα της ΔΕΗ για αποζημίωση των προς απόσυρση λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης, σύμφωνα τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που είχε χθες ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ε.Ε. και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ. H ΔΕΗ, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών εταιρειών, έχει υποβάλει στην DGComp αίτημα για συνολική αποζημίωση ύψους 530 εκατ. ευρώ έναντι της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της το διάστημα 2021-2023 και της διατήρησής τους σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας.

Η κ. Βεστάγκερ, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, δήλωσε ότι «η Επιτροπή αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλία για τη διακοπή λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ και εξετάζει τη νομική βάση για την εφαρμογή του μέτρου».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει εγκρίνει ήδη ανάλογες αποζημιώσεις σε 30 εργοστάσια άνθρακα στην Ευρώπη, ενώ η DGComp διερευνά αυτή την περίοδο την αποζημίωση ύψους 4 δισ. ευρώ που ενέκρινε το γερμανικό δημόσιο για τις γερμανικές εταιρείες ηλεκτρισμού που αποσύρουν ανθρακικές μονάδες.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ), το οποίο εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θετικά. Επιπροσθέτως, τέθηκαν ζητήματα που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να κοινοποιήσει σύντομα ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, όπως είναι η αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (carbon leakage) για τη βιομηχανία, δεδομένου ότι το υφιστάμενο σχήμα έχει λήξει από τα τέλη του 2020 και ισχύουν νέες κατευθυντήριες οδηγίες από 1.1.2021.

Συζητήθηκε ακόμη το ζήτημα της κοινοποίησης ενός νέου μηχανισμού για την αποζημίωση της επάρκειας ισχύος που προσφέρουν οι μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή