Αυστηρότερες ποινές για «ξέπλυμα» χρήματος μέσω τυχερών παιγνίων

Αυστηρότερες ποινές για «ξέπλυμα» χρήματος μέσω τυχερών παιγνίων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται επίγεια και μέσω Διαδικτύου προβλέπει ο νέος κανονισμός της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) που έχει τεθεί σε διαβούλευση έως και τις 15 Μαρτίου. Ο νέος κανονισμός, που είναι πιο αυστηρός σε σχέση με αυτόν του 2014, συμμορφώνεται με την πέμπτη (κοινοτική) οδηγία για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα τής εν εξελίξει διαδικασίας αδειοδότησης των παρόχων. Προβλέπονται πρόστιμα όχι μόνο για τις εταιρείες-παρόχους, αλλά και για το προσωπικό τους, των οποίων το ύψος κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ και από 1.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ ανά παράβαση, αντίστοιχα. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την προσωρινή, για διάστημα τριών μηνών, ή και την οριστική ανάκληση της άδειας φυσικών αλλά και νομικών προσώπων, όπως και την απομάκρυνση στελεχών και υπαλλήλων υπεύθυνων για την τέλεση της παράβασης. 

Σε περίπτωση μη επιτυχούς εφαρμογής της διαδικασίας συμμόρφωσης προβλέπεται προσαύξηση του προστίμου σε ποσοστό από 20% έως και 50%, ενώ αν υπάρξει υποτροπή (αν η παράβαση επαναληφθεί σε διάστημα δύο χρόνων από την επιβολή της πρώτης κύρωσης) το πρόστιμο αυξάνεται από 25% έως και 50%. 

Ο υπό διαβούλευση κανονισμός προβλέπει την πιστοποίηση, την επαλήθευση και τον έλεγχο της ταυτότητας του παίκτη (μέτρα δέουσας επιμέλειας) για πληρωμές προς τον παίκτη μεικτών κερδών προ φόρων 2.000 ευρώ και άνω ανά δελτίο. Σήμερα η διαδικασία αυτή προβλέπεται για μεικτά κέρδη ύψους 800 ευρώ και άνω, δηλαδή το κατώτατο όριο αυξάνεται.  

Με αποστολή του υπεύθυνου συμμόρφωσης με τον κανονισμό, του στελέχους της επιχείρησης διεξαγωγής τυχερών παιγνίων, να είναι ο εντοπισμός και η ανάλυση των κινδύνων που σχετίζονται με «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», καίριο ρόλο διαδραματίζει το προφίλ του παίκτη.  

Πληροφορίες ότι ο παίκτης διάγει πολυτελή βίο που δεν συνάδει με την επαγγελματική – επιχειρηματική δραστηριότητά του και την ευρύτερη κατάστασή του, ότι εμπλέκεται σε εικονικές ή υπεράκτιες επιχειρήσεις ή η διενέργεια διαδοχικών, μικρού ύψους συναλλαγών, των οποίων το συνολικό ποσό είναι υψηλό, αποτελούν ύποπτες ενδείξεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπό διαβούλευση κανονισμός της ΕΕΕΠ. «Καμπανάκι» χτυπάει και όταν ενεργοποιούνται αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα ηλεκτρονικοί λογαριασμοί παίκτη. Οπως και σε περίπτωση κατάθεσης ποσών σε ηλεκτρονικό λογαριασμό, τα οποία ο παίκτης αποσύρει χωρίς να έχει συμμετάσχει στα παίγνια ή συμμετέχει καταβάλλοντας δυσανάλογα μικρά ποσά σε σχέση με τα κατατεθειμένα. 

Οσον αφορά την αδειοδότηση των παρόχων διαδικτυακών παιγνίων, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί λόγω και πρακτικών ζητημάτων, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενδέχεται η διαδικασία να τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι. Σημειώνεται ότι το 2020 οι εταιρείες διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου εμφάνισαν μεικτά κέρδη (GGR) της τάξεως των 563 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 29% συγκριτικά με το 2019, οπότε το αντίστοιχο ποσό είχε ανέλθει σε 437 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή