Κέρδη για δεύτερη ημέρα στην Ευρώπη

Κέρδη για δεύτερη ημέρα στην Ευρώπη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα η ανοδική πορεία των δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ τη Δευτέρα είχαν την καλύτερη συνεδρίασή τους μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τα κέρδη που σώρευσαν οι μετοχές των εταιρειών των κλάδων της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας αντιστάθμισαν τις απώλειες στον κλάδο της εξόρυξης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,76%, ενώ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά το βράδυ πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο της τάξεως του 1% και 2,01% αντιστοίχως.

Οι επενδυτές επανήλθαν στα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία της αγοράς χθες, ενώ ανοδικά κινείτο και ο δείκτης τεχνολογικών εταιρειών Nasdaq με κέρδη έως και 4%. Το ευρώ ενισχύθηκε ως προς το δολάριο κατά 0,5% στο 1,1901 δολάριο, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το bitcoin πέραν των 54.000 δολαρίων.

Οι μετοχές εταιρειών που ευνοήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα, όπως η εταιρεία με ψηφιακά μαθήματα γυμναστικής Peloton Interactive, διεκπεραίωσης ηλεκτρονικών συμφωνιών DocuSign και αυτή της πλατφόρμας διασύνδεσης αγροτών και καταναλωτών στην Κίνα Pinduoduo, είδαν τις μετοχές τους να ανέρχονται πέραν του 9%. Προηγουμένως, λόγω επέκτασης των εμβολιασμών και του αναμενόμενου προγράμματος στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ, δεν είχαν ενδιαφέρον επενδυτικό.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,17%, με 0,40% ο DAX στη Φρανκφούρτη, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με 0,37%, με 0,57% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,62% ο IBEX στη Μαδρίτη. Η μετοχή της δανικής κοσμηματοποιίας Pandora ανήλθε 7% χάρις στην αύξηση κατά 12% που εμφάνισε στις οργανικές πωλήσεις της τον Φεβρουάριο. Οι αγορές στην Ευρώπη δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων λόγω της ταχείας διεκπεραίωσης των εμβολίων και των αναμενόμενων μέτρων στήριξης από την Ουάσιγκτον – οι παράγοντες αυτοί αναρρίπισαν τους φόβους για άνοδο του πληθωρισμού.

Πάντως, γενικά οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν καλύτερη επίδοση από τους αμερικανικούς. Τέλος, αναλυτές επισημαίνουν πως οι ευρωπαϊκοί δείκτες δεν έχουν τέτοια εξάρτηση από την τεχνολογία και την πορεία της ανάπτυξης όπως οι αμερικανικοί, οι υψηλότερες ομολογιακές αποδόσεις δεν τους επηρεάζουν τόσο δυσμενώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή