Ταχύτατη η Ελλάδα στη διάθεση συχνοτήτων για τα νέα δίκτυα 5G

Ταχύτατη η Ελλάδα στη διάθεση συχνοτήτων για τα νέα δίκτυα 5G

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρώπης, και συγκεκριμένα στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G). Η χώρα υπολείπεται μόνο έναντι της Φινλανδίας στη μέχρι σήμερα πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει για την απόδοση των συχνοτήτων επί των οποίων «πατούν» οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Σύμφωνα με τα στοιχεία Δεκεμβρίου της εταιρείας iDATE, η Ελλάδα έχει  αποδώσει το 83% των συχνοτήτων που διατίθενται για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, έναντι μέσου όρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση που ανέρχεται σε 35,7%.

Η έχουσα την πρώτη θέση Φινλανδία έχει αποδώσει το 100% των συχνοτήτων 5G. Μετά την Ελλάδα, στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκονται η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και η Σλοβακία με ποσοστό 67% εκάστη.

Υψηλά ποσοστά όσον αφορά την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων για το 5G συχνοτήτων, και συγκεκριμένα μεταξύ 50%-60%, συγκεντρώνουν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (66%), η Ουγγαρία (61%), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%).

Σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες για την εκχώρηση του φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ορισμένα κράτη εμφανίζουν μηδενικές επιδόσεις στον τομέα αυτό. Πρόκειται για την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, τη Λετονία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, την Κροατία και την Πολωνία, όπου μέχρι στιγμής δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G.

Η αναρρίχηση της Ελλάδας στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης είναι πολύ σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι ένα χρόνο νωρίτερα η χώρα βρισκόταν στους ουραγούς και στην ομάδα των κρατών που δεν είχαν εκκινήσει τη σχετική διαδικασία.

Η έρευνα της iDATE κατατάσσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκτός από τη συνολική επίδοσή τους στην εκχώρηση όλων των κατηγοριών ραδιοφάσματος, και με βάση την απόδοσή τους στις επιμέρους ζώνες. Στη ζώνη των 700 MHz η Ελλάδα, όπως και άλλες δέκα χώρες, «σκοράρουν» 100%. Στη δε ζώνη των 3,5 GHz, η Ελλάδα έχει επιτύχει το 49% της εκχώρησης του φάσματος.

Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η Ελλάδα έχει καινοτομήσει στη δημοπρασία του φάσματος για το 5G ακόμη και έναντι χωρών που είχαν μπει στη μάχη από το 2018. Σημειώνεται πως η δημοπρασία στην Ελλάδα αφορούσε και τις τέσσερις μπάντες του φάσματος μαζί (700 MHz, 2 GHz, 3,5 GHz και 26 GHz). «Η Ελλάδα κάλυψε το χαμένο έδαφος με τρόπο που κατοχύρωνε και άλλα πράγματα πέραν του τιμήματος, όπως η ταχεία πληθυσμιακή κάλυψη, η οποία βάσει της δημοπρασίας προβλέπεται να φτάσει στο 60% στην τριετία και στο 94% στην εξαετία», σημείωσε πρόσφατα ο κ. Πιερρακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή