Παγκόσμια ανάπτυξη 5,6% βλέπει τώρα ο ΟΟΣΑ

Παγκόσμια ανάπτυξη 5,6% βλέπει τώρα ο ΟΟΣΑ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εκπέμπει με τις τελευταίες του εκτιμήσεις ο ΟΟΣΑ, καθώς αναβαθμίζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη στις περισσότερες οικονομίες του πλανήτη και εκτιμά πως οι ανεπτυγμένες θα πλησιάζουν τα προ πανδημίας επίπεδα στα τέλη του επόμενου έτους. 

Βασίζει την αισιοδοξία του στην εμβολιαστική διαδικασία αλλά και στα νέα μέτρα στήριξης των οικονομιών και πρωτίστως στο πακέτο Μπάιντεν του 1,9 τρισ. δολαρίων, καθώς εκτιμά ότι θα δράσει ευεργετικά όχι μόνον για την αμερικανική οικονομία αλλά και για τους εταίρους των ΗΠΑ και για την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της. Δεν κρύβει, ωστόσο, κάποιες επιφυλάξεις ως προς τους κινδύνους που ενδέχεται να εγκυμονούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ενώ υπογραμμίζει πως οι αισιόδοξες εκτιμήσεις απορρέουν και από την ελπίδα ότι θα επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία κυρίως σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. όπου έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις.

Προβλέπει ειδικότερα πως η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 5,6% φέτος, όταν μόλις πριν από τρεις μήνες μιλούσε για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ μόνον κατά 4,2%. Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός ευελπιστεί ότι μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους η παγκόσμια οικονομία θα έχει ουσιαστικά αναπληρώσει το χαμένο έδαφος που έχασε εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων για την ανάσχεσή της. Ιδιαίτερη αισιοδοξία εκφράζει για την αμερικανική οικονομία, για την οποία προβλέπει μεγάλη επιτάχυνση της ανάπτυξης χάρη στο πακέτο Μπάιντεν και στις αυξημένες δαπάνες που αυτό προβλέπει. Εκτιμά πως φέτος οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ανάπτυξη 6,5%, εν ολίγοις υπερδιπλάσια του 3,2% που προέβλεπε τον Νοέμβριο. Και βέβαια υπολογίζει πως το πακέτο Μπάιντεν θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και σε άλλες χώρες, εταίρους της υπερδύναμης, για αυτό και συνολικά θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομία αυξάνοντας το ποσοστό ανάπτυξής της συνολικά κατά μία εκατοστιαία μονάδα.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη προβλέπει πως θα σημειώσει συνολικά ανάπτυξη 3,9%, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη τον Νοέμβριο μιλούσε για ανάπτυξη 3,6%. Αναβαθμίζει ελαφρώς την εκτίμηση για την ανάπτυξη της Γερμανίας και της Ισπανίας σε αντίθεση με της Γαλλίας και της Ιταλίας για τις οποίες είναι τώρα ελαφρώς πιο απαισιόδοξο. Σημειωτέον ότι αναβαθμίζει επίσης την πρόβλεψή του για την οικονομία της Βρετανίας τόσο για το τρέχον όσο και για το επόμενο έτος και εικάζει πως φέτος θα αναπτυχθεί κατά 5,1% και το επόμενο έτος κατά 4,7%.

Γενικότερα, όμως, για τη Γηραιά Ηπειρο τονίζει, την ανάγκη να επισπευσθούν τα εμβολιαστικά προγράμματα προκειμένου να μη βρεθεί συνολικά η Ευρώπη σε μια δεύτερη ταχύτητα ως προς την παγκόσμια ανάκαμψη, δεδομένου ότι είναι και μικρότερη η στήριξη που προσφέρει στην οικονομία της. Εκτιμά πως η τόνωση που θα λάβει το ΑΕΠ της Ευρώπης από τον θετικό αντίκτυπο του πακέτου Μπάιντεν θα περιοριστεί σε μισή εκατοστιαία μονάδα ακριβώς εξαιτίας των καθυστερήσεων στην εμβολιαστική διαδικασία. Για την Ασία τέλος επισημαίνει πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, Κίνα και Ινδία, έχουν ήδη υπερβεί σε ανάπτυξη τα προ πανδημίας επίπεδα όπως, άλλωστε, και η Τουρκία. Δεν είναι, ωστόσο, αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που φαίνεται να δυσκολεύονται να ανακάμψουν από την κρίση. Ο διεθνής οργανισμός δεν παραλείπει να συστήσει στις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να διατηρήσουν την «πολύ αναπτυξιακή νομισματική πολιτική» που εφαρμόζουν αλλά και να ανεχθούν υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού υπό τον όρο βέβαια ότι δεν διαφαίνονται ιδιαίτερες πληθωριστικές πιέσεις. Συνιστά επίσης να διατηρηθούν τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μέχρις ότου προχωρήσουν επαρκώς τα εμβολιαστικά προγράμματα ώστε να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών. 

Τονίζει, πάντως, πως αυτά τα μέτρα στήριξης πρέπει σταδιακά να βασιστούν κυρίως σε εγγυήσεις και όχι σε δάνεια. Παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η κορυφαία οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού Λοράνς Μπουν ανέφερε πως «ήδη η παγκόσμια οικονομία πηγαίνει κάπως καλύτερα, οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί, ενώ ορισμένες χώρες έχουν επιταχύνει τα εμβολιαστικά προγράμματα και ανοίγουν πάλι τις οικονομίες τους». 

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως δεν θα ήθελε να ηχήσει «υπερβολικά αισιόδοξη, καθώς οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση πως θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και στη μάχη ανάμεσα στα εμβόλια και τον κορωνοϊό θα νικήσουν τα εμβόλια». Κι ενώ εγκωμίασε την πολιτική της Βρετανίας να προχωρήσει ταχύτατα στους εμβολιασμούς, τόνισε πως στην Ευρωζώνη τα προγράμματα «καθυστερούν πολύ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή