Με αρνητικό επιτόκιο η έκδοση εντόκων διάρκειας 12 μηνών

Με αρνητικό επιτόκιο η έκδοση εντόκων διάρκειας 12 μηνών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα ισχυρή παραμένει η ζήτηση για ελληνικούς κρατικούς τίτλους, με την Ελλάδα να συνεχίζει να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, παρά την πρόσφατη αναταραχή στην αγορά ομολόγων καθώς και τη διστακτικότητα της ΕΚΤ να αυξήσει τους ρυθμούς αγορών της υπό το PEPP. Κατά τη χθεσινή δημοπρασία ελληνικών εντόκων γραμματίων διάρκειας ενός έτους, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,22% και πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που είχε σημειώσει η προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση τον περασμένο Δεκέμβριο (-0,26%).

Το πιο σημαντικό στοιχείο στη χθεσινή δημοπρασία είναι ότι το ποσό της έκδοσης ήταν αυξημένο σε σχέση με αυτό των τίτλων 52 εβδομάδων που λήγουν αυτή την Παρασκευή, που είχαν εκδοθεί δηλαδή πριν από ένα χρόνο και θα «πληρωθούν» στις 12 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2020, το τελικό ποσό έκδοσης των εντόκων ενός έτους ήταν 600 εκατ. ευρώ (από 375 εκατ. ευρώ αρχικό δημοπρατούμενο ποσό), ενώ από τη χθεσινή δημοπρασία αναμένεται να αντληθεί 1 δισ. ευρώ (σε σχέση με το αρχικό δημοπρατούμενο ποσό των 625 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει ότι πέραν της ανανέωσης των τίτλων που έληγαν, υπήρχε και περαιτέρω προσφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υψηλή ζήτηση κατά τη χθεσινή δημοπρασία (με το ύψος των προσφορών να διαμορφώνεται στο 1,167 δισ. ευρώ) προήλθε καθαρά από επενδυτές-πελάτες των ελληνικών τραπεζών, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν και οι ίδιες στις δημοπρασίες, αγοράζοντας έντοκα για να στηρίξουν τις εκδόσεις.

Το «κυνήγι» των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους αποτυπώνεται άλλωστε και στην αγορά ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διήμερο, με όλες τις διάρκειες να καταγράφουν ισχυρό ράλι, παρά τις… αποστάσεις που κράτησε η ΕΚΤ. Χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε κατά 6% και στο 0,83% (όταν πριν από λίγες μέρες είχε βρεθεί στο 1,13%), ενώ με το… μηδέν φλέρταρε η απόδοση του 5ετούς, η οποία διαμορφώθηκε στο 0,029%. Παράλληλα, σταθερά σε αρνητικά επίπεδα διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών 2ετών και 3ετών τίτλων, στο -0,15% και -0,12% αντίστοιχα.
Παρά το δύσκολο ξεκίνημα του μήνα λόγω του sell-off, τελικά ο Μάρτιος εξελίσσεται πολύ θετικά σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Πριν από τα τέλη του μηνός θα έχει ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ ο ΟΔΔΗΧ «κοιτάει» ήδη τις επόμενες κινήσεις του, οι οποίες θα υλοποιηθούν άμεσα εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά αλλά και η ΕΚΤ, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη σημερινή της συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή