Στο Eurogroup οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Στο Eurogroup οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Πολιτική απόφαση» του Eurogroup θα είναι η έγκριση του επόμενου γύρου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους χωρίς την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με αρμόδιο που ενημέρωσε τον Τύπο ενόψει της συνεδρίασης της προσεχούς Δευτέρας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναστείλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας. Η έναρξη των πλειστηριασμών αποτελεί θεωρητικά προαπαιτούμενο στο πλαίσιο της δέκατης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, που θα δημοσιευθεί τον Μάιο και από την οποία θα κριθεί η έγκριση της επόμενης δόσης ελάφρυνσης του χρέους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν μπορεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων να κρίνεται με τον ίδιο τρόπο σε συνθήκες πανδημίας.

Στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας θα βρεθεί η ένατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία υιοθετήθηκε από την Κομισιόν στις 24 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι αναμένεται συναίνεση στο ότι η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, «ειδικά δεδομένων των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας». Υπάρχουν, ωστόσο, όπως ανέφερε, πεδία όπου εντοπίζονται καθυστερήσεις ή υπαναχωρήσεις. Συγκεκριμένα, μίλησε για την ανάγκη ενεργοποίησης του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις πτωχεύσεις (και ειδικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς), την αποτροπή της συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, την απλοποίηση των κανόνων αδειοδότησης για τις επενδύσεις, που «θα είναι κλειδί για την απορρόφηση των πόρων του Recovery and Resilience Facility» και τον εξορθολογισμό του εργατικού κώδικα.

Κατά τα άλλα, οι υπουργοί Οικονομικών θα αναλύσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που έχουν ληφθεί έως σήμερα (τα οποία, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος, προς το παρόν είναι ο καλύτερος τόπος διασφάλισης της δημοσιονομικής βιωσιμότητας) και τις διάφορες πτυχές της ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου του ευρώ, από την έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων ώς την οικοδόμηση της ψηφιακής εκδοχής του κοινού νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή