Στη Βουλή η συμφωνία διανομής της έκτασης του Ελληνικού

Στη Βουλή η συμφωνία διανομής της έκτασης του Ελληνικού

στη-βουλή-η-συμφωνία-διανομής-της-έκτα-561291925

Κατατέθηκε στη Βουλή, από το υπουργείο Οικονομικών, το «Σχέδιο Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής της έκτασης στο Ελληνικό». 

Με αυτό –ένα από τα τελευταία αλλά σημαντικότατα βήματα για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με τη Lamda Development και να προχωρήσει η ανάπτυξη του έργου– καθορίζεται, μεταξύ άλλων, ποια τμήματα της έκτασης των 6.000 στρεμμάτων του Ελληνικού θα περάσουν στην πλήρη κυριότητα του παραχωρησιούχου και σε ποια θα έχει απλώς το δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης και θα ξαναπεράσουν στην πλήρη κυριότητα του Δημοσίου όταν λήξει η 99ετής παραχώρηση.

Συγκεκριμένα, η διανομή στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης θα είναι 30-70, με το 30% να περνάει κατά πλήρη κυριότητα στον επενδυτή (μπλε τμήματα στον χάρτη) και το 70% μόνον ως δικαίωμα χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσής του (ροζ με διαγώνια διαγράμμιση). Επιπλέον, ένα σημαντικό τμήμα (μπεζ – σομόν) παραμένει στην πλήρη κυριότητα του Δημοσίου, γεγονός που σημαίνει πως θα μπορεί να το εκμεταλλεύεται και να το πουλήσει κατά το δοκούν, εισπράττοντας τη σχετική υπεραξία.

Η τελευταία αυτή ρύθμιση, που δίνει στο Δημόσιο πλήρη κυριότητα εντός ζωνών ανάπτυξης, οικιστικών και εμπορικών χρήσεων, αποτελεί προϊόν της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Οικονομικών που έγινε από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μετά, βελτιώνοντας σημαντικά την αξία της ιδιωτικοποίησης για το Δημόσιο. Επίσης, η κατά 30-70 διανομή ισχύει ομοίως και στα δύο βασικά τμήματα του ακινήτου: δηλαδή, αυτό που είναι κάτω από την Ποσειδώνος και βρίσκεται δίπλα στην παραλία και στη μαρίνα (εξαιρουμένων του αιγιαλού και της παραλίας) και εκείνο που είναι πάνω από την Ποσειδώνος.

Η κρισιμότητα αυτής της διανομής γίνεται ίσως καλύτερα αντιληπτή αν σκεφθεί κανείς πως μοιάζει με την επικαρπία και την ψιλή κυριότητα ακινήτων από φυσικά πρόσωπα. Οταν κάποιος έχει και τα δύο δικαιώματα, δηλαδή πλήρη κυριότητα, τότε μπορεί να πουλήσει το ακίνητο ή να το κληροδοτήσει σε όποιον θέλει και βεβαίως να το νέμεται όπως επιλέγει. Οταν δύο διαφορετικά μέρη έχουν την επικαρπία και την ψιλή κυριότητα αντίστοιχα, αυτός που έχει την επικαρπία μπορεί να το χρησιμοποιεί ή να το μισθώνει ή άλλως να το εκμεταλλεύεται, αλλά δεν μπορεί να το πουλήσει παρά μόνο με σύμφωνη γνώμη εκείνου που έχει την ψιλή κυριότητα, ο οποίος και μπορεί να λαμβάνει μέρος του τιμήματος. Ετσι και στο Ελληνικό, όταν λήξει η παραχώρηση, οι εκτάσεις εκείνες που συμφωνείται τώρα να μείνουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο καθώς και όποιο κτίριο αναπτυχθεί επ’ αυτών θα επιστρέψουν σε αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με ανακοίνωσή του, αποκάλυψε επίσης ότι συμφωνήθηκε με τον επενδυτή και μακροχρόνια δωρεάν παραχώρηση χρήσης, προς το υπουργείο ή και άλλους φορείς του Δημοσίου, τριών ισόγειων χώρων υψηλής επισκεψιμότητας και προβολής, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις συναφείς με την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων.

Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνεται πρόβλεψη δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης πριν από τη μεταβίβαση, όπως και διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν πρωτίστως διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης.

Ο υπουργός κάνει λόγο για «εξαιρετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη στη διανομή της έκτασης προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου» και υπογραμμίζει πως «το υπουργείο Οικονομικών, σταθερά προσηλωμένο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, συνεχίζει να συμβάλλει, έμπρακτα και με συνέπεια, στην ταχεία εκκίνηση και εξέλιξη μιας εμβληματικής επένδυσης για την εθνική οικονομία».
 
 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή