Σε νέα τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ προχωρεί εντός του 2021 η Eurobank

Σε νέα τιτλοποίηση 3,3 δισ. ευρώ προχωρεί εντός του 2021 η Eurobank

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 9% προσδοκά η Eurobank έως και τα τέλη του 2021 μέσω της νέας τιτλοποίησης, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με την ονομασία Mexico, που προγραμματίζει για φέτος. Η τιτλοποίηση θα ενταχθεί στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 2», που δρομολογεί η κυβέρνηση και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα ετήσια αποτελέσματα του ομίλου, η ζημία της τιτλοποίησης θα καλυφθεί από την κερδοφορία και δεν θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Οπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας, με τη νέα τιτλοποίηση η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα πετύχει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) εντός του 2021 συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την επίπτωση της πανδημίας, ενώ ο δείκτης εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 6% το 2022, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το χαρτοφυλάκιο Mexico αποτελείται κατά 85% από δάνεια λιανικής και 15% μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και, με βάση τον σχεδιασμό, οι προσφορές από υποψήφιους επενδυτές αναμένεται να υποβληθούν το καλοκαίρι και η συναλλαγή να κλείσει έως τα τέλη του χρόνου.  

Η τιτλοποίηση Mexico σε συνδυασμό με μια πρόσθετη συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων δανείων, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φθάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, περίπου, που σχεδιάζεται για τα τέλη του έτους, θα επιτρέψει στην Eurobank να μειώσει τον πιστωτικό κίνδυνο, απελευθερώνοντας προβλέψεις και ενισχύοντας την κερδοφορία της. Οπως δήλωσε ο κ. Καραβίας, η τράπεζα αποβλέπει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 10% το 2022 και στη διανομή μερίσματος το 2023. Παρά το γεγονός ότι η τράπεζα έχει περιθώριο άντλησης κεφαλαίων έως και 1 δισ. ευρώ, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι αυτό αποτελεί μια δυνητική δυνατότητα και δεν είναι στον σχεδιασμό της τράπεζας. 

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 5,7 δισ. ευρώ και με βάση τον σχεδιασμό θα μειωθούν περαιτέρω στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και στα 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022. Με βάση την εικόνα από τα δάνεια που είχαν μπει σε μορατόριουμ συνολικού ύψους 4,9 δισ. ευρώ, ποσοστό περίπου 20% εκτιμάται ότι θα μπει σε καθεστώς αθέτησης. Μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, δάνεια ύψους 3,3 δισ. ευρώ είχαν βγει από το καθεστώς αναστολής και από αυτά το 42% αποπληρώνεται κανονικά, το 20% έχει ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το 5%  έχει μπει σε πρόγραμμα σταδιακής καταβολής δόσης, ενώ ποσοστό 13% που αφορά κυρίως δάνεια του τουριστικού κλάδου θα βγει από το καθεστώς αναστολής εντός της χρονιάς. 

Οι νέες εκταμιεύσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 6,4 δισ. ευρώ το 2020, οι συνολικές ενήμερες χορηγήσεις του ομίλου σημείωσαν οργανική αύξηση κατά 2,1 δισ. ευρώ το 2020 και οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Eurobank, το 2020 ανέδειξε την ανθεκτικότητα της τράπεζας, καθώς τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων έφθασαν τα 865 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις. Στην επίδοση αυτή συνέβαλε το επιχειρηματικό της τράπεζας, που περιλαμβάνει επίσης τις δύο τράπεζες σε Βουλγαρία και Κύπρο και συνεισέφεραν καθαρά κέρδη 128 εκατ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ακίνητα υψηλής απόδοσης. 

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 544 εκατ. ευρώ έναντι 257 εκατ. ευρώ τo 2019, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα της Eurobank Holdings ήταν ζημιογόνο κατά 1,2 δισ. ευρώ, λόγω της ζημίας από τις συναλλαγές Cairo και FPS, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, της απομείωσης της υπεραξίας της Grivalia ύψους 160 εκατ. ευρώ, της διαγραφής αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ποσού 160 εκατ. ευρώ και του κόστους από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού 97 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή