Η ΕΚΤ έδωσε ανοδική ώθηση στις αγορές

Η ΕΚΤ έδωσε ανοδική ώθηση στις αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία ανοδική συνεδρίαση ολοκλήρωσαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες τους να διευρύνουν τα κέρδη τους χάρις στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τις αγορές τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με 0,49%, σημειώνοντας την τέταρτη κατά σειρά συνεδρίασή του με κέρδη. Από τους κλάδους που εμφάνισαν άνοδο ήταν η υψηλή τεχνολογία και το λιανεμπόριο, ενώ σε πτώση βρέθηκαν οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ομίλων, όπως της HSBC, η οποία είχε κάμψη σχεδόν 4%. Εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου της ΕKΤ, όπου η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας της Ευρωζώνης, που θα συντείνει σε αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων, οι μετοχές των ομίλων των κρατών-μελών της ανήλθαν 0,4%, στα υψηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων 13 ετών και πλέον. Οπως παρατηρεί ο Σεμπάστιεν Γκάλι, αναλυτής στρατηγικής αγορών της Nordea Asset Μanagement, «οι φόβοι για τον υψηλότερο πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους δανεισμού έχουν κατευνασθεί και η ψυχολογική διάθεση των επενδυτών βαίνει βελτιούμενη». Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,17%, ο DAX στη Φρανκφούρτη με 0,20%, με 0,72% ο CAC 40 στο Παρίσι, ο FTSE MIB στο Μιλάνο με 0,82% και με 0,80% o IBEX στη Μαδρίτη.

Ανάλογο θετικό κλίμα επικρατούσε και στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, όπου αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο της τάξεως του 1,00% και 1,38% αντίστοιχα. Ο δε δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ενισχυόταν άνω του 2,4%, αποκαθιστώντας σταδιακά τις μεγάλες απώλειες, που είχαν φθάσει και το 11% από τα επίπεδα ρεκόρ Φεβρουαρίου. Τον τόνο στην αμερικανική αγορά έδωσε το ανανεωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών, όπως εκείνες των Apple και Tesla. Ο αριθμός των ανέργων ελαττώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, δίνοντας μια βελτιωμένη εικόνα της απασχόλησης, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμαζόταν να επικυρώσει το νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη εταιρειών και νοικοκυριών ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Στην αγορά «μαύρου χρυσού» σημειωνόταν άνοδος 0,8% στα 65,23 δολάρια το βαρέλι για το αργό Νέας Υόρκης. Το ευρώ, τέλος, ενισχύθηκε ως προς το δολάριο κατά 0,2% στο 1,1951 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή