Νέο πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας

Νέο πακέτο μέτρων 2,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πακέτο νέων μέτρων, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στα 11,6 δισ. ευρώ για φέτος και στα 35,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2020-2021. Η απώλεια εσόδων, λόγω της παράτασης του lockdown πέρα από τις προβλέψεις, αυξάνει περαιτέρω τη δημοσιονομική επίπτωση κατά 700 εκατ. ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών και έχει φτάσει ήδη στο 1,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα είναι όλο και πιο στοχευμένα, προκειμένου να βοηθήσουν όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, να αποτρέψουν «λουκέτα» και να προστατεύσουν θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το εντελώς νέο μέτρο της κάλυψης παγίων δαπανών, που αφορά μόνο ζημιογόνες επιχειρήσεις με απώλειες τζίρου το 2020.

Επίσης, στη διατήρηση στη ζωή επιχειρήσεων που θα ασφυκτιούν στο τέλος της πανδημίας από έλλειψη ρευστότητας, αποβλέπει η νέα δυνατότητα που δίνεται σε όσους συμμετείχαν στους 3 πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας να πάρουν μια ακόμη ενίσχυση, υπό μορφή «πιστωτικού», και να εξοφλήσουν στη συνέχεια τη συνολική οφειλή τους σε 60 δόσεις.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, «στόχος μας τώρα είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας έτσι πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα την επόμενη μέρα».

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις νέες παρεμβάσεις, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για «πολιτικές που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια στη μετάβαση από τη δίνη της κρίσης, αρχικά στην ανάκαμψη της οικονομίας και εν συνεχεία στην επίτευξη της ταχύτερης και ισχυρότερης δυνατής ανάπτυξης».

Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

• Τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ξεκινάει τον Απρίλιο (1 δισ. ευρώ).

• Τη ρύθμιση της οφειλής των 3 πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής (570 εκατ. ευρώ).

• Την παράταση από 40 σε 60 δόσεις της περιόδου αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών.

• Την επιδότηση των παγίων δαπανών του 2020 (500 εκατ. ευρώ).

• Το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ επιδότησης επιχειρηματικών δανείων (300 εκατ. ευρώ).

• Τη μεταφορά της δόσης Μαρτίου των ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων πληττόμενων επιχειρήσεων στο τέλος της περιόδου ρύθμισης (60 εκατ. ευρώ).

• Την πλήρη κάλυψη ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα και για τον Μάρτιο (70 εκατ. ευρώ).

Το μέτρο της κάλυψης παγίων δαπανών προβλέπει την ενίσχυση μέσω «πιστωτικού» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως είπε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος.

Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών του 2020 που δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.

Στις πάγιες δαπάνες περιλαμβάνονται οι παροχές σε εργαζομένους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα και χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα.

Οι επωφελούμενες επιχειρήσεις πρέπει να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους, να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, να έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται, να παρουσιάζουν ζημία προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους και πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019.

Διευκρινίστηκε ότι η στήριξη δεν αφορά επιχειρήσεις που ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό των 500 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου και θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 60%.

Η ενίσχυση δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά παράλληλα θα υπάρχει πλαφόν σε σχέση με τις ζημίες (δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 70% των ζημιών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για μικρές) και σε σχέση με τον τζίρο (δεν θα μπορεί να ξεπερνάει την απώλεια τζίρου του 2020, με ειδική μέριμνα για τις νέες επιχειρήσεις).

Οι επωφελούμενες επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσον όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως τις 31/12/2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή