Δάνειο 200 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για διασύνδεση της Κρήτης

Δάνειο 200 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για διασύνδεση της Κρήτης

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χρηματοδότηση και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) διασφάλισε η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ που υλοποιεί η 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection». 

Οπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, η τελευταία υπέγραψε δανειακή σύμβαση με την ΕΤΕπ ύψους 200 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα επέκτασης της χρηματοδότησης κατά 100 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση φέρει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και έχει διάρκεια 20 ετών, συμπεριλαμβανομένης 5ετούς περιόδου χάριτος. 

Η δυνατότητα συμμετοχής της ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση του έργου προβλεπόταν ως option στη δανειακή σύμβαση που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο με τη Eurobank, η οποία ενεργοποιήθηκε διασφαλίζοντας ακόμη καλύτερους όρους χρηματοδότησης. Η διασύνδεση Κρήτης – Αττικής αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο υποδομής που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Η χρηματοδότησή του στηρίζεται σε τρεις άξονες και συγκεκριμένα σε τραπεζικό δανεισμό, ίδια κεφάλαια και κοινοτικούς πόρους. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τον τραπεζικό δανεισμό, το έργο συγχρηματοδοτείται πλέον ισομερώς από τη Eurobank και την ΕΤΕπ (200 εκατ.). 

Για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί η συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κρίσιμη για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας την ηλεκτρική διασύνδεση του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού, η οποία, όπως είπε, αποτελεί αποφασιστικό βήμα και για τη μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.  

Η συμμετοχή της ΕΤΕπ διασφαλίζει ακόμη καλύτερους όρους χρηματοδότησης για το ιστορικό έργο διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και ανανεώνει την ψήφο εμπιστοσύνης της ευρωπαϊκής τράπεζας στα έργα του Διαχειριστή, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. «Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι με την πορεία υλοποίησης του έργου, το οποίο έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους πολίτες της χώρας», συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, σχολίασε: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευτεί να συνδράμει τις επενδύσεις ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα. Με τη νέα χρηματοδότηση, ύψους 200 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕπ υποστηρίζει έμπρακτα την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις παγκοσμίως, η οποία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Κρήτη και η αύξηση της κατανάλωσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή