Σε startups επενδύουν ελληνικές εταιρείες

Σε startups επενδύουν ελληνικές εταιρείες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γκάζι» για επενδύσεις σε μικρές νεοφυείς εταιρείες εντός και εκτός συνόρων πατούν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, τάση η οποία έχει αρχίσει να διαφαίνεται έντονα εν μέσω πανδημίας, λόγω της ανάγκης να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους αλλά και να προσθέσουν τεχνολογικές υπηρεσίες που προηγουμένως ίσως να μην είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους. 

Εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε νεοφυείς εταιρείες, ενώ στο παιχνίδι αυτό εισέρχεται και η Lamda Development, που επένδυσε στις ταχυμεταφορές μέσω της Stoferno.gr, αλλά προσφάτως και ο όμιλος Olympia, που επένδυσε στην Douleutaras. Οι λόγοι που αυτό το φαινόμενο τελευταία έχει γίνει πιο έντονο είναι δύο. 

Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, αρκετές επιχειρήσεις προτιμούν να επενδύσουν σε μια νεοφυή εταιρεία η οποία, είτε άμεσα είτε έμμεσα, σχετίζεται με τη δραστηριότητά τους. Προτιμούν δηλαδή, λόγω συνήθως και του χαμηλότερου κόστους, να επενδύσουν στην τεχνογνωσία (acquihire) και στο προϊόν της startup, να την απορροφήσουν και μέσα από δικούς τους πόρους να την αναπτύξουν περαιτέρω, δημιουργώντας έτσι υπεραξία για τον οργανισμό τους. 

«Απαραίτητο βήμα για την τεχνολογία αλλά και την καινοτομία που παράγει μια χώρα είναι να επενδύουν σε startups εδραιωμένες επιχειρήσεις ή και βιομηχανίες. Ενας από τους λόγους που ο κλάδος της καινοτομίας δεν έτρεχε με τόσο υψηλούς ρυθμούς τα προηγούμενα χρόνια είναι το γεγονός πως δεν υπήρχαν πολλές ελληνικές εταιρείες που να επενδύουν σε startups, να παίρνουν ρίσκα και να δίνουν τη δυνατότητα σε startuppers να εκμεταλλευθούν το μέγεθος αυτών των ελληνικών εταιρειών, να δοκιμάσουν οι ίδιοι το προϊόν που τους προσφέρουν και να δημιουργήσουν γι’ αυτές νέες τεχνολογικές λύσεις», επισημαίνει στην «Κ» ο Παναγιώτης Καραμπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece.

Αν και με μια πρώτη ματιά η επένδυση ύψους 300.000 ευρώ της Lamda Development στη νεοφυή εταιρεία Stoferno.gr, που δραστηριοποιείται στον χώρο του online delivery και των ταχυμεταφορών, φαίνεται να μη σχετίζεται άμεσα με τις δραστηριότητες της πρώτης, πληροφορίες δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Περίπου ένα μήνα πριν, η Lamda Development απέκτησε το 27,27% της νεοφυούς εταιρείας που ίδρυσε ο Δημήτρης Λυκούρης σε συνεργασία με την υπόλοιπη ομάδα. Η Stoferno.gr διαθέτει συνολικά περίπου 50 διανομείς και αποθηκευτικό χώρο 500 τ.μ. στη Μεταμόρφωση. Ωστόσο, κερδισμένη από αυτή τη συναλλαγή δεν είναι μόνον η Stoferno.gr. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Lamda Development θέλει να αξιοποιήσει την τεχνολογία της για τη δημιουργία της έξυπνης πόλης (smart city) στην περιοχή του Ελληνικού, που θα περιλαμβάνει ένα σύνολο τεχνολογικών υπηρεσιών, μεταξύ άλλων και αυτήν του last mile delivery, την οποία υποστηρίζει η Stoferno.gr. 

Τη συμμετοχή του ως βασικού επενδυτή στη νεοφυή εταιρεία Douleutaras σε γύρο χρηματοδότησης ύψους 2,3 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ο όμιλος Olympia (συμφερόντων Π. Γερμανού). Η ιδέα, η ομάδα, η πορεία ανάπτυξης, αλλά και οι προοπτικές της Douleutaras αποτέλεσαν τους λόγους για να επενδύσει στην ελληνική startup, ενώ στόχος του ομίλου είναι να στηρίξει την επέκταση της Douleutaras στην Ευρώπη κάτω από το brand «Easy Hero». Παράλληλα, θα διερευνήσει στο μέλλον πιθανές συνέργειες με τη θυγατρική του ομίλου, Public-Media Markt. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή