ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα 6: Παράταση υποβολής αιτήσεων έως 18 Μαρτίου

Επιστρεπτέα 6: Παράταση υποβολής αιτήσεων έως 18 Μαρτίου

Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 σε όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως τις 24 Φεβρουαρίου στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου», στην πλατφόρμα myBusinessSupport, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, χωρίς να υποβάλουν μέχρι τότε τη σχετική δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν δήλωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους στη σχετική εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”.

Επιπλέον, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης ένταξης στον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έως τις 18 Μαρτίου 2021.

Τρίτη και Τετάρτη οι μεγάλες πληρωμές

Σημειώνεται ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του ποσού του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί πάνω από 277.000 αιτήσεις.

Όπως δήλωσε χθες Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η σχετική πλατφόρμα κλείνει στις 16 Μαρτίου και οι πληρωμές που «τρέχουν» θα συνεχιστούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Συνεχίζουν οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση. Είχαμε φτάσει χθες το βράδυ στις 277.213 αιτήσεις, το συνολικό ποσό είναι 518 εκατ. και έχουν δοθεί περίπου τα μισά.

Μέσα στην εβδομάδα Τρίτη – Τετάρτη θα γίνει μία μεγάλη εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού. Προφανώς θα υπάρχουν κάποιες φορές που θα αποπληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα» δήλωσε.

Σε 60 δόσεις η αποπληρωμή των επιστρεπτέων 

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι το ήμισυ των επιστρεπτέων προκαταβολών και των 7 κύκλων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από 40 που προβλέπονταν μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, όσοι έλαβαν την κρατική χρηματοδότηση θα αποπληρώσουν τα χρέη τους από τον Ιανουάριο του 2022 έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2027.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο, αλλαγές έρχονται και για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, για τους οποίους με βάση τον αρχικό νόμο δεν προβλεπόταν «κούρεμα» της κρατικής χρηματοδότησης.

Οσοι λοιπόν έχουν μείωση του τζίρου το 2020 τουλάχιστον 15% θα επιστρέψουν το 70% του ποσού που έλαβαν, ενώ όσοι έχουν πτώση του τζίρου άνω του 30% θα επιστρέψουν το 50%.