Eurogroup: Κοινή γραμμή για παράταση της δημοσιονομικής χαλαρότητας

Eurogroup: Κοινή γραμμή για παράταση της δημοσιονομικής χαλαρότητας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την κοινή γραμμή υπέρ της παράτασης της δημοσιονομικής χαλαρότητας εκφράζουν με κοινή τους δήλωση που προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αναφέρουν μάλιστα ότι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος της δημοσιονομικής βιωσιμότητας είναι η τόνωση της ανάπτυξης.

Όπως σημειώνουν στην κοινή δήλωση: «Είμαστε ενωμένοι στην προσέγγισή μας ότι μέχρι η υγειονομική κρίση να τελειώσει και η ανάκαμψη να έχει εδραιωθεί πλήρως, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την οικονομία μας επιστρατεύοντας το αναγκαίο επίπεδο δημοσιονομικής στήριξης. Η στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και η άμβλυνση των πληγών [της πανδημίας] μέσω έγκαιρων, προσωρινών και στοχευμένων μέτρων είναι κλειδί για την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η πρόωρη απόσυρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να αποφευχθεί. Το Εurogroup έχει δεσμευτεί υπέρ μίας υποστηρικτικής στάσης στην Ευρωζώνη το 2021 και το 2022, λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψη τη δημοσιονομική τόνωση που θα προέλθει από το Recovery and Resilience Facility».

Αναφέρεται επίσης στην κοινή δήλωση ότι «το Eurogroup σημειώνει την προκαταρκτική ένδειξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η γενική ρήτρα διαφυγής θα παραμείνει εν ισχύι και το επόμενο έτος». Στο ανακοινωθέν της στις 3 Μαρτίου, η Κομισιόν έθεσε ως βασικό κριτήριο για την αναστολή της ρήτρας την επιστροφή του ΑΕΠ της Ε.Ε. στα προ κρίσης επίπεδα, που δεν αναμένεται πριν τα μέσα του 2022.

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση, η ενεργοποίηση του γενικής ρήτρας διαφυγής και του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις επέτρεψε στα κράτη-μέλη να προωθήσουν μέτρα δημοσιονομικής στήριξης των οικονομιών συνολικού μεγέθους 8% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και να εγκρίνουν προγράμματα ρευστότητας που ισοδυναμούν με το 19% του ΑΕΠ. Σε συνδυασμό με ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το SURE και το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, σημειώνεται, τα μέτρα αυτά έχουν «στηρίξει την εμπιστοσύνη, έχουν προστατεύσει τον βιοπορισμό και τις θέσεις εργασίας εκατομμυρίων και έχουν αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης στις επιχειρήσεις».

Για επισφράγισμα της «επιτυχούς ολοκλήρωσης της 9ης αξιολόγησης της Ελλάδας» αναφέρθηκε από την πλευρά του σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας στην παράταση των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας έως ότου «διασφαλιστεί η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρωζώνης».

Σχετική με την ένατη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «επικροτήθηκε, για ακόμα μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «επαινέθηκε η πρόοδος – παρά τις αντίξοες συνθήκες – σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, και επισημάνθηκαν οι προοπτικές σημαντικής ανάκαμψης, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή