Δεύτερη ευκαιρία αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Δεύτερη ευκαιρία αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να υποβάλουν από σήμερα τροποποιητικές δηλώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αν και δικαιούχοι αποζημίωσης δεν έλαβαν τα σχετικά ποσά από το κράτος. 

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι επιλύεται και το πρόβλημα που είχε ανακύψει για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν δώσει το δικαίωμα στους μισθωτές υπεκμίσθωσης του ακινήτου, καθώς δεν έχουν αποζημιωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα από το κράτος αν και το δικαιούνται. Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, διορθώσεις μπορούν να κάνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» κατά 40% του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι 31 Μαρτίου θα πρέπει να υποβληθούν και οι δηλώσεις COVID για τα μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ως εξής:

• Μέχρι τις 12 Απριλίου 2021 μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν μέχρι τη 12η Ιουνίου 2020.

• Από 12 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου 2021 και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40% μπορούν να υποβάλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις COVID» και «Δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας».

• Από 16 Μαρτίου και μέχρι τις 19 Απριλίου 2021 υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε δηλώσεις COVID που υποβλήθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

• Από 12 Μαρτίου μέχρι 12 Απριλίου 2021 οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλουν «Δήλωση COVID» και «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο 2021.

• Από 12 Μαρτίου και μέχρι 29 Μαρτίου 2021 οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΑΔΕ, μετά την ενημέρωση των ιδιοκτητών για τους λόγους απόρριψης των δηλώσεων COVID, μπορούν να υποβάλουν νέες ώστε να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020. Οσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημίωση διότι δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μπορούν να προχωρήσουν στην υποβολή αυτών χωρίς πρόστιμο. 

Τι ισχύει για τους ιδιοκτήτες που έχουν υπεκμισθώσει ακίνητα (παράδειγμα). Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος (εκμισθωτής) εκμισθώνει το κατάστημά του σε επαγγελματία (μισθωτή) ο οποίος δραστηριοποιείται με ΚΑΔ δραστηριότητας «κλειστής με κρατική εντολή» ή «πληττόμενης» και με δικαίωμα υπεκμίσθωσής του.

Ο μισθωτής υπεκμισθώνει το κατάστημα στον επιχειρηματία (υπομισθωτή) ο οποίος ασκεί σε αυτό δραστηριότητα «κλειστή» ή απλώς «πληττόμενη». Ο υπομισθωτής δικαιούται να μειώσει κατά 40% ή 100%, ανάλογα με τον ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, το υπομίσθωμα που καταβάλλει στον μισθωτή/υπεκμισθωτή του.

Αντίστοιχα και ο μισθωτής/υπεκμισθωτής δικαιούται να υποβάλει δήλωση COVID για να λάβει το 20% ή το 80% του υπομισθώματος, εκτός αν είναι νομικό πρόσωπο οπότε επί «κλειστής» επιχείρησης του υπομισθωτή θα λάβει το 60% του υπομισθώματος. Εν συνεχεία και ο μισθωτής/υπεκμισθωτής δικαιούται και αυτός να ζητήσει μείωση του μισθώματος που καταβάλει στον ιδιοκτήτη/εκμισθωτή του διότι δικαιούται αυτοτελώς μείωση του μισθώματος, κατά 40% ή και 100% ανάλογα του ΚΑΔ της δικής του δραστηριότητας, παρότι δεν ασκεί ο ίδιος δραστηριότητα που να χαρακτηρίζεται ως «κλειστή» ή «πληττόμενη» στο μίσθιο ακίνητο.

Κατά συνέπεια και ο ιδιοκτήτης/εκμισθωτής του ακινήτου δικαιούται να υποβάλει δήλωση COVID για να λάβει αποζημίωση από το κράτος το 20% ή το 80% του συμφωνημένου μισθώματος, εκτός αν είναι νομικό πρόσωπο οπότε επί «κλειστής» επιχείρησης του μισθωτή θα λάβει το 60% του μισθώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή