Οι πάγκοι της λαϊκής αποκτούν e-shop

Οι πάγκοι της λαϊκής αποκτούν e-shop

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου εισέρχονται ακόμη και οι λαϊκές αγορές, καθώς το νέο νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβλέπει ότι οι επαγγελματίες πωλητές που διαθέτουν χώρους αποθήκης στην έδρα τους και για το διάστημα που διαθέτουν άδεια δραστηριοποίησης σε λαϊκή αγορά, μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους και μέσω ηλεκτρονικών πωλήσεων. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα στους ίδιους να παρέχουν υπηρεσίες διανομής κατ’ οίκον (delivery) των προϊόντων τους. Αυτό είναι ένα μόνο από τα βήματα εκσυγχρονισμού των λαϊκών αγορών που επιχειρούνται με τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου.

Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές, εκτός από τις προαναφερθείσες, που επέρχονται στο καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών αγορών, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι οι ακόλουθες:

– Εισάγονται τρεις νέοι τύποι λαϊκών αγορών: α) Υπαίθρια αγορά, παρασκευής και πώλησης έτοιμου φαγητού και ποτών επί του δρόμου (Street Food Market) σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους, β) Πρότυπη λαϊκή αγορά, αγορά δηλαδή που λειτουργεί με σταθερές υποδομές, κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά των σημείων πώλησης (π.χ. ομοιόμορφοι πάγκοι) και γ) Αγορά ειδικού σκοπού, δηλαδή υπαίθρια αγορά σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η κατά τόπο Περιφέρεια, με επταήμερη λειτουργία με μεικτό χαρακτήρα πώλησης ειδών (εδώδιμα και μη προϊόντα).

– Επιτρέπεται η ίδρυση νομικού προσώπου, με απόφαση του δήμου ή της περιφέρειας που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, το οποίο αναλαμβάνει εν συνόλω τις αρμοδιότητες του φορέα λειτουργίας στη διαχείριση και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών ευθύνης του. Πρόκειται για διάταξη που προκαλεί αρκετές αντιδράσεις, καθώς μερίδα των παραγωγών θεωρεί ότι επιχειρείται «ιδιωτικοποίηση» των λαϊκών αγορών.

– Για την ορθή λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και την ορθή παρακολούθηση των χορηγούμενων αδειών υπαίθριου εμπορίου, την ανανέωση των στοιχείων αυτών, των διενεργούμενων ελέγχων και την επιβολή και είσπραξη των προστίμων τηρείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή