18μηνη παράταση του «Ηρακλή» ζητεί η Αθήνα από την Ε.Ε.

18μηνη παράταση του «Ηρακλή» ζητεί η Αθήνα από την Ε.Ε.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aίτημα για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» υπέβαλε την Παρασκευή προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυβέρνηση. 

Το αίτημα αφορά την επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» κατά 18 μήνες, δηλαδή από τον Απρίλιο 2021 έως και τον Οκτώβριο 2022, και τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ. Η εγγύηση που δίνει το Δημόσιο ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ και θα αφορά τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων που θα υλοποιήσουν οι τράπεζες. 

Να σημειωθεί ότι την πρόθεσή της να εντάξει νέα τιτλοποίηση ύψους 3,3 δισ. ευρώ στον «Ηρακλή 2» ανακοίνωσε η Eurobank, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς. 

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το 2022 και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων και έτσι θα μπορέσουν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών». Οπως υπογράμμισε, «η κυβέρνηση μεταρρυθμίζει το τραπεζικό σύστημα σε μια κρίσιμη συγκυρία, γιατί χρειαζόμαστε επειγόντως ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα, ευέλικτο και ικανό να διοχετεύει αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία τους τεράστιους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης». 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του «Ηρακλή I», έχουν ενταχθεί τιτλοποιήσεις ύψους 31,3 δισ. ευρώ για τα οποία το Δημόσιο έχει δώσει εγγυήσεις ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα στον «Ηρακλή I» εντάχθηκαν: 

• Το χαρτοφυλάκιο Cairo, αξίας 7,5 δισ. ευρώ, της Εurobank, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

• Το χαρτοφυλάκιο Galaxy, αξίας 10,8 δισ. ευρώ, της Alpha Bank, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 3,8 δισ. ευρώ.

• Το χαρτοφυλάκιο Phoenix, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, και το χαρτοφυλάκιο Vega, αξίας 5 δισ. ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 2,4 δισ. ευρώ. 

• Το χαρτοφυλάκιο Frontier, αξίας 6,1 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας, για το οποίο το Δημόσιο έχει δώσει εγγύηση ύψους 3,3 δισ. ευρώ. 
Το ΤΧΣ

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ΤΧΣ, ο κ. Ζαββός είπε ότι δίνεται σημαντική ευελιξία στο Ταμείο για να αναπτύξει την πολιτική αποεπένδυσής του, ενώ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται στο προσεχές μέλλον να φέρει μια σειρά τροποποιήσεων στον ίδιο νόμο, οι οποίες θα οδηγούν στον εξορθολογισμό, σύμφωνα με τα σχετικά πρότυπα της Ευρωπαίκής Ενωσης, των διατάξεων σχετικά με τα προσόντα των μελών των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών. 

Σε επόμενη φάση, όπως τόνισε, «η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει το ΤΧΣ από εδώ και μπρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή